Na de heerlijke overwinning op PSV afgelopen zondag wist Ajax wat het te doen stond. Ajax had voor deze woensdagavond maar één doel en dat was na lange tijd eindelijk de koppositie weer over te nemen. Al was het maar voor één dag. Het psychologische voordeel zou tellen, dacht men in Amsterdam. Ajax begon gewijzigd aan de wedstrijd. De eerste wijziging was Kristensen voor de geschorste Mazraoui, die afgelopen zondag in de topper tegen PSV ook was ingevallen. Volgens trainer Ten Hag had Ajax een agressieve back nodig. Niet Dolberg, maar Huntelaar stond in de punt van de aanval, waardoor Ziyech op de bank plaats nam. Voor het overige waren het dezelfde spelers die ook PSV op de knieën had gekregen.

Donny van de Beek opende de score

Het begin van de wedstrijd was van beide kanten afwachtend. De intentie van Emmen was om vroeg te storen om Ajax onder druk te zetten. Ajax had daar in het begin zichtbaar moeite mee. Het tempo lag laag bij Ajax en de ballen werden ook slordig aangespeeld. Na wederom slordig balverlies van Emmen kwam Ajax er in de 9e minuut razendsnel doorheen. Blind, Huntelaar en uiteindelijk eindstation Donny van de Beek waren de pionnen die uiteindelijk voor een voorsprong zouden zorgen. Van de Beek schoot de bal op de rand van het strafschopgebied goed in de linkerbenedenhoek… 0-1!

Slordig Ajax loopt net voor de rust uit

Een slippertje even later van De Ligt werd gelukkig niet afgestraft. Ajax speelt in de eerste 25 minuten niet groots. Het creëert nagenoeg niets. Ajax speelt ook erg slordig. De scheidsrechter Mulder laat ook veel toe. Dat lijkt vooral in het voordeel van Emmen.  Na 25 minuten was daar dan ook het eerste gevaar voor de goal van Onana. Janssen schoot de vrije trap net over. Na een heerlijke pass van Frenkie de Jong kon Tadic, met een tegenstander naast zich, op de goal van Scherpen af gaan. Maar de Serviër liet zich heel makkelijk van de bal zetten. Schöne schoot een vrije trap daarna naast de goal. Het duel kabbelde voort. Ajax kon maar moeilijk een vuist maken tegen het energieke, maar niet bijster goed spelende Emmen. Na een misverstand in de verdediging van Emmen kreeg Neres de kans om de bal op de vrije Huntelaar te spelen, maar de kleine Braziliaan zag of wilde het niet zien. Wederom een kans weg omdat het daarop volgende schot van Schöne alle kracht miste. De enige speler aan Ajax kant die wel voor gevaar zorgde, Donny van de Beek, schoot vanuit de hoek op Scherpen. Ajax begint vanaf de 35e minuut meer te tikken en dat leek het juiste medicijn. Emmen kan vanaf dat moment alleen nog maar achter Ajax aan lopen. Echter Ajax vergeet zichzelf te belonen door veel te weinig kansen te creëren. In de 42e minuut legt Schöne, uit een heerlijk genomen vrije trap, de bal panklaar voor de voeten van Blind… 0-2! Ajax gaat de rust in met een 0-2 voorsprong.

Ajax loopt uit en Huntelaar scoort zijn 100e

Emmen had in de rust gelukkig nog een zetje nieuwe lampen in de kast liggen. Net na het rustsignaal was er één lichtmast uitgevallen, maar Emmen kreeg ze gelukkig aan de praat. De wedstrijd begon met dezelfde 22 spelers. Ook het wedstrijdbeeld was hetzelfde. Emmen liep achteruit en Ajax zocht naar die ene opening. Neres schoot, in kansrijke positie, net na de rust ver naast. In de 50e minuut schoot Tadic een vrije trap snoeihard op de goal. Scherpen kon de bal niet klem vast pakken. Neres was er als de kippen bij om het buitenkansje te verzilveren…. 0-3! Onana pakte twee minuten later een knap schot wel. Een minuut later schiet Huntelaar via het been van een Emmen verdediger de bal in… 0-4! Hiermee scoorde de spits dan eindelijk zijn 100e competitietreffer in dienst van Ajax. Ajax domineerde logischerwijs na de 0-4 stand.

Spektakelstuk in de eerste 20 minuten van de tweede helft

Ajax ging vrolijk door. Waar de eerste helft matig was, denderde Ajax in het begin van de tweede helft over Emmen heen. Wederom een goede loopactie van Donny van de Beek die achterin Neres zag staan en de voorzet was voor de Braziliaan niet te missen… 0-5! Dan in de 62e minuut een onbegrijpelijke terugspeelbal van Tagliafico, waarbij Onana in slaap gevallen leek te zijn. De doelman reageert erg traag… 1-5!  Ajax is het dan even kwijt, want ook De Ligt testte zijn eigen keeper. Maar nu was Onana wel attent. En of het nog niet genoeg was scoorde ook Veltman bijna een eigen goal. Zijn bal ging net naast de goal. Schöne werd gewisseld voor Dolberg. Vanaf dat moment nam Ajax het heft weer in handen. Maar het spel blijft slordig. Als Ajax iets zorgvuldiger was geweest, waren het dubbele cijfers geweest op de Meerdijk. Vier minuten voor tijd scoorde Emmen opnieuw… 2-5! Spits Arias kreeg alle ruimte van de verdediging om uit te halen. Noa Lang was dichtbij 2-6, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

Ajax deed wat het moest doen. De tegentreffers waren onnodig, zeker met het oog opdat het doelsaldo wellicht nog een rol zal gaan spelen. Maar Ajax had wat het wilde, de koppositie! En kan rustig morgen op de bank zitten om te kijken of dat morgenavond ook nog zo is.