© Proshots

Na de doordeweekse winst tegen Fortuna Sittard stond voor Ajax zaterdagavond de volgende thuiswedstrijd op het programma. Tegenstander in de Johan Cruijff Arena: FC Groningen. De ploeg van Danny Buijs kreeg deze week klop van PSV, waarbij er bij vlagen naïef werd gevoetbald. Het strijdplan van FC Groningen in Amsterdam was duidelijk: geen risico’s nemen in de opbouw, maar sneller de lange bal hanteren. Bij Ajax een aantal wijzigingen: Mazraoui speelde op de plek van Dest en Ziyech keerde terug nadat hij de wedstrijd tegen Fortuna moest laten lopen door hamstringklachten.

Ajax controleerde vanaf de eerste minuut, waarbij Groningen gokte op de omschakeling met lange ballen op de sterke Benschop. Na z’n 20 minuten begon Ajax de kansen aan elkaar te rijgen. Promes mikte net naast, waarna een hard schot van Ziyech gepakt werd door Padt. Groningen bleek met enkele uitbraken gevaarlijk. Zo ging een schot van Warmerdam in kansrijke positie over.

Een reeks kansen volgde toen Ajax het tempo verder opvoerde. Kansen waren er voor Promes, Tadic, Neres, Ziyech en de grootste voor Van de Beek. Padt was verslagen, maar zijn schot werd van de lijn gehaald door Van Hintum. Tussen deze kansen door was aan de andere kant Groningen weer gevaarlijk op de counter via Benschop en Zeefuik. Laatstgenoemde kreeg een vrije schietkans in de zestien meter, maar stuitte op Onana. De 0-0 ruststand kon op z’n minst opmerkelijk worden genoemd, gezien het aantal kansen.

In de tweede helft ging Ajax verder met waar het gebleven was. Een kopbal van Veltman en een schot van de bevlogen Ziyech vonden geen doel. 10 minuten na rust vond Ten Hag het tijd voor een eerste aanpassing: Huntelaar kwam in de ploeg voor David Neres. Ook Daley Blind kreeg uit een corner een grote mogelijkheid op de openingstreffer, maar ook zijn inzet werd geblokt.

Terwijl de klok verder tikte viel Dest in voor Mazraoui. Een opmerkelijk moment volgde in de 73e minuut, waar Warmerdam geel ontving voor tijdrekken. Het was echter zijn tweede, en dus mocht hij vertrekken. De bevrijdende treffer viel een kwartier voor tijd. Martinez kreeg alle tijd om aan te leggen en met een fraai schot zorgde hij voor een zucht van opluchting in de Arena.

Na deze treffer was de druk er wel af waardoor Ajax de score verder uit kon gaan bouwen. Er viel nog één doelpunt: Ziyech bereikte Van de Beek, die de bal panklaar legde voor invaller Huntelaar: 2-0. Vlak na deze goal viel Siem de Jong nog in voor Tadic. Een dapper Groningen heeft het Ajax moeilijk gemaakt, maar uiteindelijk werd het geduld van de Amsterdammers beloond. Ajax voetbalde de resterende tijd uit en staat door de winst voorlopig bovenaan in de Eredivisie.

Aanstaande woensdag speelt Ajax de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Champions League, uit tegen Valencia.