Een B-elftal van Ajax beleefde woensdag een lastige avond in Kerkrade. Ten Hag besloot veel spelers te sparen, maar dat pakte niet helemaal goed uit.

Het duel met Roda JC ging op en neer, maar echt grote kansen waren er niet. Toch kwam Ajax al na een klein kwartier op voorsprong, vanaf de stip. Huntelaar ging slim liggen na een lichte overtreding en Tadic faalde niet. Ajax verzuimde vervolgens om door te drukken en liet Roda JC terugkomen. Ook dat gebeurde vanaf elf meter, na een overtreding van Lamprou.

Ook in de tweede helft lukte het Ajax maar niet om afstand te nemen. Voorzet na voorzet mislukte en het werd nauwelijks gevaarlijk voor het doel van Roda JC. Ten Hag zag zich zelfs genoodzaakt om ruim 20 minuten voor tijd De Ligt en Dolberg in te brengen. Maar ook dat mocht niet baten. Vlak voor tijd was Ajax nog wel een paar keer dichtbij: een schot van De Ligt, Huntelaar die op de keeper af kon. Maar de bal wilde er niet in.

En dus werd het verlenging in Kerkrade. Ajax kreeg 30 minuten extra om het te beslissen. Het dichtst bij was Kasper Dolberg met een prima kopbal, maar de doelman van Roda JC redde goed. Verder was het een kansloze missie: corner gingen direct over de achterlijn, spelers schoten elkaar ondersteboven.

Toen het op penalty’s af leek te stevenen, was ondertussen Andre Onana al in het veld gekomen voor Kostas Lamprou. En daar kreeg Ajax het een beetje cadeau van Roda JC. Tadic scoorde, waarna twee Roda-spelers faalden. Engels schoot huizenhoog over, Paulissen stuitte op Onana. De Ligt maakte het vervolgens weer spannend door naast te schieten. Omdat Huntelaar, Dolberg en Blind niet faalden, plaatste Ajax zich echter voor de kwartfinale.