Ajax hoopt zich in de komende dagen met een spits te versterken. De Amsterdammers hopen snel te kunnen reageren op het vertrek van Luis Suarez, die vrijdag voor 26,5 miljoen euro overstapte naar Liverpool.

Bas Dost (sc Heerenveen), Tim Matavz (FC Groningen), Sercan Yildirim (Bursaspor) en Eidur Gudjohnsen (Stoke City) worden allen in verband gebracht met Ajax. Rik van den Boog, algemeen directeur van de club, beseft echter dat clubs hoge transfersommen zullen vragen in de wetenschap dat Ajax een enorm bedrag voor Suarez heeft ontvangen.

Maar: “Als we nog een vervanger gaan halen, betalen we daar de prijs voor die de speler waard is. We gaan niet mee in de gekte. En vergeet niet: met Mounir El Hamdaoui en Dario Cvitanich hebben we natuurlijk nog gewoon twee geweldige spitsen in huis.”

Van den Boog verwacht niet dat het vertrek van Suarez zorgt voor scheve verhoudingen in de kleedkamer, vertelt hij op de clubsite van Ajax. “Er staan altijd spelers op als er iemand weggaat. Zo ging het een paar jaar geleden ook toen Klaas Jan Huntelaar vertrok. Op dat moment stond Luis op. Je ziet nu de afgelopen weken Miralem Sulejmani opstaan. En daarmee wil ik anderen uiteraard niet tekort doen.”

De algemeen directeur had ook nog enkele mooie woorden over voor Suarez. “Luis is speciaal. Hij heeft ons in de afgelopen drieënhalf jaar heel veel goals en assists gegeven. Hij is een straatvechter en heeft zich altijd voor de volle honderd procent voor Ajax ingezet. Daar nam hij zijn medespelers ook in mee. Als Luis in het veld stond, gebeurde er altijd wat. Hij verzaakte nooit, ook niet als hij met het nationale team van Uruguay weer eens de halve wereld was rondgevlogen.”

Na een eerste bod van vijftien miljoen euro van Liverpool leek Ajax Suarez te kunnen behouden, maar uiteindelijk bereikte Van den Boog toch een akkoord met de Engelse topclub, die liefst 26,5 miljoen euro betaalt. “Het is fantastisch dat we zoveel geld binnenkrijgen. Zeker als je kijkt waar we de onderhandelingen begonnen. Het hele bedrag komt binnen. Als Luis gewoon speelt, krijgen we alles. Slechts een klein deel bestaat uit bonussen, het overgrote deel van het bedrag staat vast.”

Tekst: Voetbalprimeur