Ajax heeft de eerste competitiehelft in stijl afgesloten. De Amsterdammers wonnen in een historisch lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht met 1-3, dankzij doelpunten van Dolberg, Tadic en De Jong. Doordat PSV zaterdagavond een overwinning boekte op AZ (3-1), blijft Ajax tweede staan in de Eredivisie. Ajax gaat de winterstop in met slechts één gelijkspel (thuiswedstrijd Heracles) en één nederlaag (uitwedstrijd PSV) in de competitie.

Stormachtige openingsfase

Een uur voor de wedstrijd werd bekend dat Tagliafico niet in de basis kon starten. De Argentijnse linksback liep in de slotfase van het duel met De Graafschap (8-0) een blessure op en was niet voldoende hersteld. Wöber mocht daarom zijn opwachting maken. Verder bracht Ten Hag de gebruikelijke elf namen in het veld.

Ajax startte stormachtig aan de wedstrijd. Al na vier minuten kregen de Amsterdammers de eerste, grote kans met een uitbraak over de rechterkant. Mazraoui kwam dichtbij het strafschopgebied van de thuisclub volkomen vrij en kon de bal terugleggen op Ziyech, maar koos voor een voorzet achter de verdediging van FC Utrecht. Dat bleek geen goede beslissing: keeper Jensen kon de bal eenvoudig oprapen. Ziyech liet zichzelf overigens in de eerste tien minuten een aantal keer gelden met twee gevaarlijke afstandsschoten die Jensen uit zijn doel hield.

De Utrechters waren het eerste kwartier af en toe gevaarlijk, maar wisten geen kansen te creëren waar Onana zenuwachtig van werd. Ajax was dan ook duidelijk beter; na dertien minuten was het raak. Terwijl FC Utrecht in de aanval was, wist Ajax de bal te veroveren en binnen twee passes de drie voorhoedespelers weg te sturen tegenover twee verdedigers van FC Utrecht. Dolberg gaf de bal aan Tadic, die deze weer terug legde op Dolberg. De spits zag keeper Jensen op de grond liggen, waardoor hij de bal eenvoudig in het doel kon schuiven: 0-1.

Overheersend Ajax

Het doelpunt van Dolberg bleek een flinke tik voor het elftal van Dick Advocaat. Ajax kreeg de wedstrijd namelijk nog meer in de hand en het Utrecht-publiek zag de bui al hangen. Ajax bleef combineren en creëerde bij vlagen kansen, al wist de nummer-2 van de Eredivisie de score nog niet uit te breiden. Pas na een half uur kreeg FC Utrecht een serieuze kans door een hoekschop en vrije trap. De Ligt en Onana waren echter oplettend en werkte de bal een aantal keer weg. Meer had Ajax overigens niet te vrezen in de eerste helft.

Ook aan het eind van de eerste drie kwartier hield Ajax het overwicht. Hoewel FC Utrecht probeerde om tussen de linies van het sterk spelende Ajax te spelen, lukte het de thuisploeg maar niet ruimte te vinden. Ondertussen gaven de Domstedelingen zelf wél ruimte weg, waardoor Ajax een aantal keer gevaarlijk kon counteren. Daarin werden Dolberg, Mazraoui en Wöber meerdere keren vastgehouden door hun tegenstander, maar scheidsrechter Higler zag er niets in (tot boosheid van de Amsterdammers). De stand bleef daardoor 0-1, een uitstekende stand om te rusten.

Verdedigende wissel FC Utrecht

Aan het begin van de tweede helft besloot Dick Advocaat in te grijpen. De trainer bracht verdediger Van der Maarel binnen de lijnen, terwijl aanvaller Kerk in de kleedkamer achterbleef. Ondanks de verdedigende wissel, besloot FC Utrecht wél de verdediging van Ajax meer en meer onder druk te zetten. Ajax zou echter Ajax niet zijn als de ploeg hier niet handig doorheen kon voetballen via onder meer De Jong, Tadic en Ziyech. Daardoor moest Utrecht gelijk een flink stuk achteruit.

De eerste grote kans van de tweede helft ontstond na acht minuten. Ziyech gaf een hoekschop perfect op het hoofd van De Ligt die de bal vrij over kopte. Uit de tegenaanval kreeg FC Utrecht een grote kans via Tanana, maar de linksbuiten zag zijn aangeraakte schot in het zijnet verdwijnen. De hoekschop die eruit volgde, liep op niets uit. De kans maakte echter wel duidelijk dat Ajax scherp moest blijven.

VAR-moment Dolberg

Na vijfenvijftig minuten ontstond er, zoals gebruikelijk dit seizoen, een waar VAR-moment. Via een vrije trap van Ziyech, kwam de bal terecht bij Tadic. Ondertussen werd Dolberg echter vastgehouden in het strafschopgebied. Nadat de VAR de beelden vele malen had bekeken en vervolgens Higler naar de kant was geweest, kreeg Ajax een strafschop toebedeeld. Tadic schoot oog in oog met Jensen snoeihard raak. Onana kreeg het vervolgens zwaar te verduren met vuurwerk die naar hem werd gegooid, maar Higler besloot na een korte onderbreking door te spelen.

Ondanks Ajax gedisciplineerd bleef voetballen, kwam FC Utrecht uit het niets terug in de wedstrijd. De thuisploeg kwam eruit met een counter en Venema kopte van dichtbij raak: 1-2. De spanning kwam daarmee terug in de wedstrijd en Onana moest in de minuten na het doelpunt een aantal keer in actie komen. Zes minuten voor tijd leek Ajax de spanning weg te nemen, toen Ziyech alleen op de keeper afging. De buitenspeler schoot echter hard tegen Jensen aan, waardoor het nog even spannend bleef. Ajax trok de overwinning uiteindelijk over de streep, na een knap uitgespeeld doelpunt van De Jong. De eindstand werd daardoor 1-3.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Wöber (61′. Sinkgraven); Schöne, Van de Beek, De Jong; Ziyech, Dolberg, Tadic