© Proshots

Ajax heeft een uitstekend eerste seizoenshelft geen goed gevolg gegeven. De Amsterdammers speelden zondagmiddag in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop met 4-4 gelijk tegen SC Heerenveen. De nummer 2 van de Eredivisie kon de Friezen maar niet van zich afhouden. Tadic (2x), De Ligt en Huntelaar scoorden namens de thuisploeg.

Blessure Tagliafico

Ajax-trainer Erik ten Hag moest het tegen Heerenveen doen zonder sterkhouder Tagliafico. De linksback had te veel last van zijn knie, waardoor hij de wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan. Verder trad Ajax aan met de gebruikelijke namen. Tot teleurstelling van Ten Hag bleek André Onana vlak voor de wedstrijd toch niet fit genoeg, waardoor Lamprou in de basis mocht starten.

Gelijkspel PSV

Een half uur voor de wedstrijd kwam er goed nieuws uit Emmen. PSV stond daar met 0-2 voor op FC Emmen, maar verspeelde de voorsprong: 2-2. Daarmee wist Ajax dat het bij een overwinning dan wel gelijk staat met PSV, maar wel een beter doelsaldo heeft. Voor het eerst in 18 wedstrijd kon het daarmee de koppositie grijpen.

Enerverende openingsfase

Ajax begon rustig aan de wedstrijd en wist in de eerste tien minuten weinig tot geen kansen te creëren. In de dertiende minuut barstte de wedstrijd echter los. Via een hoekschop van Ajax kwam de bal terecht bij Schöne. Die gaf een lage voorzet waar Tadic compleet vrij bleek te staan. Daardoor kon de Ajacied de bal eenvoudig achter Hahn werken: 1-0. De Amsterdammers waren echter niet erg scherp, want binnen een minuut stond het alweer gelijk. Lammers liep kinderlijk eenvoudig langs Daley Blind en werkte de bal vervolgens achter Lamprou: 1-1.

Twee minuten later stond Ajax weer op voorsprong. Ziyech ‘steekte’ de bal handig richting Tadic die schitterend over Hahn lobte. Weer tien minuten later viel het derde doelpunt voor Ajax. De vrije trap van Schöne ging richting een Heerenveen-speler, die de bal onhandig omhoog werkte. Vervolgens kwam deze op het hoofd van De Ligt: de verdediger kopte raak. Later werd het doelpunt overigens op naam van Van Amersfoort gezet. Vlak voor de rust kreeg Ajax een strafschop mee, omdat Van de Beek werd vastgehouden in het strafschopgebied. Tadic mistte de penalty echter door hard door het midden tegen Heerenveen-keeper Hahn te schieten. Daarmee bleef de ruststand 3-1.

Gelijkspel

Ajax begon matig aan de tweede helft en was vrij slordig aan de bal. Dat resulteerde erin dat Heerenveen binnen zes minuten het tweede doelpunt maakte. Weer was het Sam Lammers die vrijuit mocht dribbelen en de bal in de hoek plaatste. Hij liet Ajax-keeper Lamprou kansloos: 3-2. Het doelpunt leek een ‘eyeopener’ voor de Amsterdammers, maar niets was minder waar. De volgende Friese counter kwam terecht bij Van Bergen. De buitenspeler kapte Sinkgraven makkelijk uit en ook hij verschalkte Lamprou: 3-3.

De thuisploeg liet het er niet bij zitten en bleef aanvallen. Onder meer Dolberg werd daaruit gevaarlijk na een hoekschop van Ziyech. Blind kopte door op de spits, die op zijn beurt tegen de Heerenveen-keeper aan kopte. Een paar minuten later gleed Van de Beek de bal tegen Hahn en ook bij het schot van Schöne stond de keeper in de weg. Tien minuten voor tijd ontstond er een gevaarlijk moment in de Johan Cruijff Arena. Lamprou kwam gevaarlijk in op zijn tegenstander en scheidsrechter Gözübüyük werd door de VAR naar de kant geroepen. Hij besloot echter geen penalty aan de uitploeg te geven.

Ajax leek echter alsnog door de oog van de naald te kruipen. De Amsterdammers bleven druk zetten en Ten Hag besloot Huntelaar in de ploeg te zetten voor Dolberg. De spits kwam een paar minuten later alleen vrij voor de keeper en schoot raak: 4-3. Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar niets was minder waar. Bij een hoekschop van Heerenveen stond plotseling Pierie vrij. De verdediger schoot de bal tegen het net, waardoor de wedstrijd eindigde in een 4-4 gelijkspel. Ajax blijft daarmee tweede staan in de competitie met twee punten achterstand op PSV.

Opstelling Ajax: Lamprou; Mazraoui, De Ligt, Blind, Sinkgraven (Kristensen, 68′); Schöne, Van de Beek (Neres, 69′), De Jong; Ziyech, Dolberg (Huntelaar, 79′), Tadic