Woensdagavond hoopt Ajax de eerste stap te zetten naar de Champions League, wanneer het in de eigen Johan Cruijff Arena Sturm Graz ontvangt. Tijdens het duel staat echter meer op het spel dan Champions League-voetbal, namelijk de Helmond Cup.

De kans is groot dat je nog nooit van de Helmond Cup gehoord hebt, maar daar hoef je je niet voor te schamen. De Helmond Cup is namelijk een imaginaire beker die is verzonnen drie vrienden die achter de website www.helmondcup.com zitten. De vrienden, overigens geen supporters van Helmond Sport, verzonnen de cub naar aanleiding van het clublied clublied ‘Vur Welke Club Bende Gai’.

De cup begon bij Helmond Sport en volgt het ‘winnaar blijft staan’-principe, waarna hij door heel Europa trok. Zo stond hij op het spel tijdens de Champions League-finale tussen Bayern München en Internazionale maar circuleerde hij ook in de lagere niveaus in bijvorbeeld Engeland, Spanje en Oekraïne.

“De Helmond Cup treedt soms op de voorgrond en gaat dan weer eventjes underground. Het heeft allebei wel wat,” ligt Jasper de Boer, beheerder van de website, toe in gesprek met Ajax Life. “Het kan gebeuren dat je ineens uitslagen volgt van de tweede divisie in Engeland of Spanje en je komt onbekende spelers tegen. Ik vind het vooral leuk als de Cup vaak van land wisselt, via Europees voetbal.”

Tegen het einde van vorig seizoen won Sturm Graz de Helmond Cup, door in de finale van de Oostenrijkse beker Red Bull Salzburg te verslaan. Woensdag kan Ajax de cup dus weer naar Nederland halen.

Ajax1.nl lanceert nieuwe app!