Ajax heeft de bittere nasmaak van de vroege uitschakeling in de Champions League weg weten te spoelen met een eenvoudige 0-3 overwinning op AZ. Zonder groots te spelen bleken de Amsterdammers in de eerste competitiewedstrijd een maatje te groot voor AZ. De 0-3 eindstand werd al met de rust bereikt. Anwar El Ghazi was met twee goals de grote man bij Ajax.

Ajax begon goed aan de wedstrijd. Al na 1 minuut viel de eerste kans voor Arek Milik te noteren. Na een goede actie van El Ghazi kopte de Poolse spits de bal naast en over. Een paar minuten later kon Dijks de bal niet genoeg naar beneden koppen uit een goede corner van Sinkgraven.

Na dit goede begin van Ajax kwam AZ steeds beter in de wedstrijd. Vooral aanwinsten Van Overeem en Janssen lieten zien erg handige voetballers te zijn, en de verdedigers van Ajax hadden vaak moeite met de sterke spits van AZ. Maar verder dan gevaar uit een paar standaardsituaties via Van der Linden kwam AZ niet.

Na een kwartiertje spelen kreeg Ajax een vrije bal aan de linkerkant van het veld. Mitchell Dijks besloot de vrije bal kort te nemen op El Ghazi, die dribbelde een paar meter in en haalde vanaf 25 meter met z’n rechterbeen verwoestend uit in de bovenhoek: 0-1. El Ghazi besloot na zijn weergaloze goal z’n vinger voor zijn mond te houden en niet te juichen. Een reactie op de kritieken die hij de afgelopen weken te verwerken kreeg

Na de 0-1 gaf AZ nog wat extra gas bij. Dat resulteerde in 2 goede kansen van Van Overeem, maar allebei zijn schoten gingen over. Ook Jop van der Linden, die overkwam van Go Ahead Eagles, werd gevaarlijk. Maar zijn kopbal belandde in de handen van Jasper Cillessen.

Terwijl AZ in de fase na de 1-0 de iets betere ploeg was, was het Ajax dat op 0-2 kwam. Na een perfect aangesneden vrije bal van Nemanja Gudelj kopte El Ghazi zijn tweede van de middag binnen. Een minuut later werd het ook meteen 0-3. Mitchell Dijks stoomde op met zijn typerende grote passen. Hij behield het overzicht en vond Gudelj, die aarzelde niet en haalde vanaf 20 meter snoeihard uit: 0-3. Keeper Rochet zag er bij de 0-2 en 0-3 allebei niet goed uit.

Na de rust kwam AZ goed uit de kleedkamers. Binnen 7 minuten had Vincent Janssen al twee goede kansen gehad. Maar Veltman en Cillessen reageerden beide adequaat. De Alkmaarse storm ging echter ook snel weer liggen en dus zag Frank de Boer, die afgelopen week bedolven werd onder kritieken, de kans om Yaya Sanogo en Lasse Schöne in te brengen. Dit ging ten koste van de onzichtbare Milik en de geblesseerd geraakte El Ghazi.

De wedstrijd werd steeds meer open, maar Ajax kon hier niet van profiteren. Klaassen miste, na goed werk van Schöne, oog-in-oog met Rochet en Sanogo kon zijn hoofd net niet tegen een voorzet van Schöne aanzetten. Daartegen stond ook een goede kans van Janssen die na een goede aanval naast schoot.

Goals leverde dat allemaal echter niet meer op en dus gingen de eerste drie punten van dit seizoen mee naar Amsterdam. Een smetje op de overwinning zijn de drie, onnodige, gele kaarten voor Davy Klaassen, Anwar El Ghazi en Jairo Riedewald. Maar de altijd lastige uitwedstrijd bij AZ winnen is een goede start van de competitie en zal de druk op de positie van Frank de Boer wat doen afnemen. Al zal het spel in de komende weken een stuk beter moeten. Ajax nieuws Ajax1.nl