Afgelopen vrijdag heeft de directie van Ajax een boze brief naar de KNVB, UEFA en ECA gestuurd. De Amsterdammers zijn teleurgesteld met de beslissing dat vanaf volgend seizoen alleen jeugdteams van clubs waarvan het eerste elftal zich geplaatst heeft voor de Champions League, mee mogen doen aan de Champions League voor jeugdteams.

“Deze beslissing bevoordeelt wederom de grootste Europese voetballanden”, schrijft Ajax op de officiĆ«le website.”Het verzekert onder andere Duitsland, Spanje en Engeland in ieder geval van drie afgevaardigden en ontneemt daarmee een kans voor clubs in andere landen die hun eigen opleiding als hoogste prioriteit zien om zich op het hoogste niveau te ontwikkelen. Juist in een tijd waar het belang van zelf opgeleide spelers groot is zouden veel meer clubs met sterke jeugdopleidingen bevoordeeld moeten worden, in plaats van op het tweede plan gezet te worden.”

“Op zijn minst zouden de autoriteiten moeten overwegen om meer clubs uit verschillende landen met een degelijke jeugdopleiding te waarderen en te belonen met deelname op het hoogste niveau”, vervolgt het relaas. “De huidige beslissing vergroot de afstand tussen rijke en minder bedeelde clubs, in een tijd waar een ieder binnen de genoemde instanties van de daken schreeuwt dat jeugdopleiding en spelen met zelf opgeleide spelers zo belangrijk is.”

De CEO van de Next Gen Series, Marcus Keane, werd een paar maanden geleden door Henri van der Aat bij Ajax op straat gezet. Diezelfde Van der Aat is verantwoordelijk voor internationale contacten. Hij heeft namens Ajax zitting in de ECA en doet ook de bezoeken aan de UEFA.