De harde kern van Ajax zorgt al jarenlang voor bedreigingen en intimidaties aan het adres van directieleden en medewerkers van Ajax. Zo werden er de afgelopen twee maanden minimaal twee medewerkers in en rond de club bedreigd. Hiervan werd echter geen aangifte gedaan. Dat schrijft de Volkskrant donderdagochtend op basis van eigen onderzoek.

De politie is echter wel op de hoogte van de constante angst die er heerst binnen de club. “Dat directieleden en/of medewerkers in het verleden en het heden regelmatig zijn/worden bedreigd, is bij de politie bekend”, laat een woordvoerder weten. “Maar zonder medewerking van de betrokkenen kunnen wij weinig.”

Uit gesprekken met negen oud-bestuursleden, vier voormalige medewerkers en drie personen die nog steeds actief zijn binnen de club, blijkt dat de bedreigingen vanuit de harde kern structureel zijn. Allen willen anoniem blijven, uit angst voor represailles. Hierdoor worden verreweg de meeste problemen ook niet bij de politie gemeld. Betrokkenen maken regelmatig de vergelijking met huiselijk geweld: achter de deur van de ArenA gebeurt van alles, maar naar buiten toe wordt de schone schijn opgehouden.

In januari 2012 waren medewerkers zelfs vooraf al op de hoogte van een geplande bedreiging. Supporters stonden toen ‘s nachts in de tuin van toenmalig directeur Martin Sturkenboom. De clubmedewerkers deden echter niets om het bezoek van de fans te voorkomen. Ze belden noch Sturkenboom, noch de politie. “Je moet gewoon geen spelletjes spelen bij Ajax. Dan krijg je het op je bordje”, zegt een oud-medewerker van de club erover. “Dat is precies wat er bij Sturkenboom gebeurde. Hij hoorde niet op die positie. Dat werd hem in zijn tuin vriendelijk duidelijk gemaakt.”

Ajax laat in een schriftelijke reactie overigens weten zich niet in het ontstane beeld te herkennen. Er zou recentelijk niemand zijn bedreigd en ook van bedreigingen in het verleden is men niet op de hoogte. “Wij voeren met enige regelmaat overleg met vertegenwoordigingen vanuit de supporters en zien geen aanleiding hiermee te stoppen.”