Ajax heeft woensdagavond met 2-1 gewonnen van PEC Zwolle. De wedstrijd, die door de KNVB werd verzet om Ajax rust te geven voor de belangrijke tweede Champions League-confrontatie met Real Madrid, was niet hoogstaand te noemen. De Amsterdammers wisten de winst pas aan het eind van de wedstrijd over de streep te trekken. De Amsterdamse doelpunten kwamen op naam van Tadic en Blind.

Blessureleed

Ajax moest het in de thuiswedstrijd tegen de degradatiekandidaat stellen zonder de geblesseerde Hakim Ziyech en Frenkie de Jong. De eerste zat op de tribune, terwijl de tweede nog wel plaatsnam tussen de wisselspelers. Erik ten Hag besloot Dolberg in de ploeg te zetten, waardoor Tadic naar de linkerkant schoof. Labyad nam plaats op het middenveld, terwijl Schöne ook weer vanaf de aftrap mocht meedoen.

Voorsprong en hoogstandjes Tadic

De Amsterdammers begonnen veelbelovend aan de wedstrijd en zetten PEC Zwolle direct vast op eigen helft. Het resulteerde al in de vierde minuut in de eerste kans van de wedstrijd. Een snelle aanval over links zette Tagliafico in het zestienmetergebied vrij. De linksback gaf de bal voor op Dolberg, maar de spits kwam een teenlengte te kort. Enkele minuten later hadden respectievelijk Neres en (opnieuw) Dolberg hetzelfde probleem, nadat ze door het centrum van het veld werden vrij gezet voor Van der Hart. De keeper ging overigens een aantal minuten later geblesseerd naar de kant nadat zijn vinger scheef kwam te staan na een redding. De ene ex-Ajacied werd vervangen door een andere oud-Ajacied: Diederik Boer.

Na de wissel van PEC Zwolle werd de wedstrijd, die vanwege de Champions League al om half 7 werd afgewerkt, steeds trager en gezapiger. Hoewel Ajax de nodige kansen bleef creëren, wilde het niet vlotten met de Ajax-aanvallen. Toch was het na ruim een half uur spelen raak. Labyad gaf vanaf de rechterkant een voorzet richting doelmond, Dolberg liep handig naar de eerste paal en Tadic kwam vrij voor Boer. Het was vervolgens een koud kunstje om de bal tegen de touwen te jagen: 1-0.

De toeschouwers konden na het eerste doelpunt meer en meer genieten in de Johan Cruijff Arena. Zo haalde Tadic een hoogstandje uit door zijn directe tegenstander Ehizibue op sublieme wijze te passeren. Echter, zijn voorzet ging over het doel van Boer. Vlak voor rust leek de tweede treffer in de maak, nadat Tadic de bal over de verdediging van PEC Zwolle lepelde. De vrijstaand Van de Beek zag zijn inzet gekeerd worden. In de blessuretijd zag dezelfde Van de Beek zijn schot op doel ternauwernood worden gered door de PEC Zwolle-defensie.

Lastige tweede helft en overwinning over de streep

In het tweede bedrijf kwam de ploeg van Erik ten Hag bepaald ‘niet lekker’ uit de kleedkamer. Het was (vooral het eerste gedeelte van de tweede helft) bovenal PEC Zwolle dat de boventoon voerde, terwijl Ajax werd teruggedrongen op eigen speelhelft. De grootste kans was voor Flemming die alleen op Onana af ging, maar De Ligt wist het schot te blokken voordat de keeper in actie hoefde te komen. Een paar minuten later was het opnieuw Flemming vlakbij Onana, maar de doelman werkte de bal deze keer weg tot een corner. Uit de hoekschop werd PEC-verdediger Lam twee maal gevaarlijk, maar tot een poging kwam het niet.

De aanhoudende onrust in balbezit zette PEC Zwolle alleen maar verder op de kaart. Waar de thuisploeg in de eerste helft nog de wedstrijd dicteerde, kwam het elftal in de tweede helft overal net een stapje te laat. Het doorjagen, waar Ajax dit seizoen hoge ogen mee gooide, werd niet voldoende uitgevoerd, waardoor de middenvelders van PEC Zwolle voortdurend in een vrije ruimte kwamen te spelen. Bij de kansen die Ajax wél kreeg, was het elftal bovendien niet effectief. Zo zag Labyad zijn poging ver over het doel van Boer gaan en schoot Neres na een eigen actie binnendoor een paar meter naast de paal.

Na 70 minuten besloot Ten Hag in te grijpen en een dubbele wissel toe te passen. Dolberg ging naar de kant voor Huntelaar, terwijl Labyad eraf ging voor Veltman. De Amsterdammers hielden de bal steeds langer in de ploeg, waardoor het offensief van PEC Zwolle niet langer meer merkbaar was. Desondanks stond het nog altijd 1-0 en was het dus oppassen geblazen. Ajax probeerde de voorsprong uit te breiden en was dichtbij tijdens een hoekschop. De voorzet kwam op het hoofd van Huntelaar terecht, maar de spits kreeg zijn hoofd niet voldoende achter de bal waardoor zijn kopbal hoog over ging.

Tien minuten voor tijd overkwam Ajax waar veel supporters al bang voor waren: PEC Zwolle maakte de stand gelijk. Van Crooy kreeg de bal na slecht verdedigen van Ajax aangespeeld in het strafschopgebied en werkte deze achter Onana het doel in: 1-1. De druk kwam met het doelpunt volledig op Ajax te liggen, dat niet lang meer had om het broodnodige doelpunt te maken. Ten Hag bracht Noa Lang binnen de lijnen en ging daarmee alles of niets spelen. Het bleek een gouden wissel van de coach, want de buitenspeler gaf de beslissende voorzet op Daley Blind. De verdediger kopte van dichtbij raak en zorgde voor een bevredigende eindstand: 2-1. Het verschil tussen PSV en Ajax is daarmee weer teruggebracht tot twee punten.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Labyad (68. Veltman), Schöne (83. Lang); Neres, Dolberg (69. Huntelaar), Tadic