Bij een reis naar het buitenland ben je vaak gebonden aan de plaatselijke televisiezenders die je accommodatie aanbiedt. In sommige gevallen kun je wel Nederlandse zenders bekijken, maar meestal is het aanbod beperkt. Wanneer Ajax speelt en de wedstrijd uitgezonden wordt op een kanaal dat jij niet ontvangt kun je de wedstrijd dus niet bekijken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je voetbalwedstrijden van de Nederlandse televisie gewoon kunt blijven kijken terwijl je in het buitenland bent.

Waarom kun je geen Nederlandse televisie kijken via apps in het buitenland?

Nederlandse televisie kijken in het buitenland kan een flinke uitdaging zijn. Door het beperkte lokale aanbod kan je net die ene belangrijke wedstrijd van Ajax missen. Om dat te voorkomen kan je gebruik maken van de app van een televisieprovider of omroep. Met deze apps kan je in de Europese unie naar de Nederlandse televisie kijken. Geschikte apps zijn onder andere de Ziggo GO app, de NPO app en de RTL XL app.

Wanneer je je in een land bevindt dat niet bij de Europese unie hoort wordt de toegang tot deze apps geblokkeerd. Dit doen omroepen en providers omdat zij afspraken hebben gemaakt over de televisierechten en dit per land is afgesproken. Sommige uitzendingen mogen daardoor niet in het buitenland worden vertoond. Via je IP-adres is zichtbaar dat je je in het buitenland bevindt. Daardoor kan een wedstrijd via Ziggo Go buiten Europa kijken een lastige opgave worden.

Buiten de Europese unie ben je dus gebonden aan de lokale televisiezenders. Grote internationale wedstrijden worden meestal wel in het buitenland uitgezonden, echter is het commentaar dan in de lokale taal.

Waarom je een VPN nodig hebt voor het kijken van televisie in het buitenland

Om alle wedstrijden van Ajax te kunnen kijken die ook op de Nederlandse televisie worden uitgezonden zal je de geografische blokkade moeten omzeilen. Daarvoor is een VPN-verbinding een uitstekende oplossing. Door middel van een VPN-verbinding kan je namelijk vanuit het buitenland verbinding maken met een Nederlandse VPN-server. De Apps van providers en omroepen denken daardoor dat je gewoon vanuit Nederland televisie kijkt en zullen geen blokkade starten.

Wat is een VPN?

Een Virtual Private Network (VPN) is een versleutelde verbinding tussen jouw device en de VPN-server. De VPN-server stuurt de data vervolgens door naar het internet. Door de versleutelde verbinding is het voor buitenstaanders niet mogelijk om de data in te zien. Daardoor kun je veilig en anoniem over het internet surfen zonder bang te hoeven zijn dat iemand je activiteiten volgt of gevoelige informatie in handen krijgt. Wanneer je een VPN-verbinding gebruikt kan je verbinding maken met een beschikbare server op plekken waar de provider dat aanbiedt. Zo kan je terwijl je in Nederland bent verbinding maken met een Amerikaanse server maar ook andersom. Daardoor krijg je een IP-adres van het land waarin de server staat en lijkt het dus alsof je je daar bevindt.

Hoe maak je verbinding met een VPN-server?

Om verbinding te maken met een VPN-server kan je een VPN-abonnement nemen bij een aantal providers. Let er bij het selecteren van een VPN-provider op dat er een server in Nederland beschikbaar is en dat er software voor mobiele devices wordt meegeleverd. Nadat je bent ingelogd op de software kan je eenvoudig verbinding maken met de server en dan ben je klaar! Ook voor Windows en Mac OS is er een software beschikbaar waarna je via de website van Ziggo Go ook televisie kunt kijken. De tarieven voor een VPN-abonnement zijn vallen erg mee. Een VPN-abonnement is al vanaf enkele euro’s per maand beschikbaar. Er zijn ook gratis alternatieven beschikbaar maar dan gelden er beperkingen, zoals een datalimiet of langzame snelheid.

Ajax vanuit buitenland