Afgelopen week werd bekend gemaakt dat na de 14-jarige Rico Speksnijder ook de 17-jarige rechtsback Steven van der Sloot de overstap van Feyenoord naar Ajax maakt. Tot groot ongenoegen van de Rotterdammers, die vinden dat Ajax zich hiermee niet aan het eerder afgesproken ‘herenakkoord’ houdt.

“Feyenoord is, zacht uitgedrukt, niet gelukkig met de actie van Ajax om bij de aartsrivaal de grootste talenten te benaderen en in het geval van Van der Sloot ook weg te halen”, zo schrijft De Telegraaf. “De Rotterdammers hebben directeur voetbalzaken Marc Overmars van Ajax geconfronteerd met het gentlemen’s agreement dat er tussen de topclubs bestaat.”

Ajax zou hier echter geen boodschap aan hebben. “Feyenoord heeft daarop als antwoord gekregen dat Ajax daar ’op dit moment geen rekening mee houdt’ en elke speler inlijft die het wil hebben.”

Helemaal terecht is de kritiek van Feyenoord ook niet, aangezien het herenakkoord, dat afgelopen jaar door Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Vitesse en FC Utrecht werd gesloten, gaat pas in vanaf het nieuwe seizoen. Bovendien is afgesproken dat wanneer er tóch een jeugdspeler wordt over genomen, er een dubbele opleidingsvergoeding wordt betaald.