Ajax heeft moeite een juiste manier te vinden om onderneming én voetbalclub te zijn. Dat stelt Vereniging Effectenbejag (VEB) althans in De Stentor na de commotie die is ontstaan na het aanstellen van Louis van Gaal als algemeen directeur.

“Alles wat binnen de club vertrouwelijk wordt besproken, komt op straat te liggen, waardoor de club onder een permanente druk staat.” Het is onnodig te vermelden dat een dergelijke staat niet gezond is voor een onderneming.

Toen Ajax in 1998 de beurs opging, leverde dat de club vele miljoenen op. Nu lijken ze bij Ajax echter vergeten te zijn dat een beursgenoteerd bedrijf ook plichten heeft naar zijn aandeelhouders. Eén van die plichten is het tijdig informeren over een nieuwe directeur. Dit lijkt niet het geval te zijn.

“Ajax op de beurs blijft een vreemde eend in de bijt”, stelt de VEB. “Als vereniging telt vooral het sportieve belang en niet het belang om geld te verdienen. Daardoor kan de beursnotering als een blok aan het been voelen. Zeker met alle regels die daaromtrent gelden.”