© Proshots

Ajax heeft twaalf dagen voor de belangrijke thuiswedstrijd tegen Sturm Graz met 1-3 verloren van Anderlecht. In het Olympisch Stadion scoorde Neres namens de Amsterdammers. De doelpunten van Anderlecht kwamen op naam van Santini (2x) en Dimata.

De wedstrijd begon rommelig. Beide ploegen kwamen in de eerste tien minuten niet in de buurt van elkaars doel. Het spel speelde zich dan ook vooral rond het middenveld af. Ajax kreeg na een kwartier de eerste kans. Neres dribbelde richting het strafschopgebied van Anderlecht en schoot zacht op doel. Plotseling dook Dolberg echter voor de keeper op, maar de Deen schoot de bal tegen de doelverdediger aan.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd was van Anderlecht. De Belgen speelde met een snelle counter de verdediging van Ajax stuk. Onana redde nog op het eerste schot, maar hij kon niet meer bij de poging van Santini: 0-1. Ajax bleef na de achterstand voetballen en kwam al snel op gelijke hoogte. Ziyech gaf de bal tussen de verdediging van Anderlecht door naar Neres. De Braziliaan stond op het randje van buitenspel, maar zijn doelpunt werd goedgekeurd: 1-1. Dit was ook de ruststand, want het laatste kwartier van Ajax in de eerste helft was een stuk minder dan het eerste halfuur.

Ajax wisselde drie keer in de rust. Mazraoui, Van de Beek en Ziyech verlieten het veld, Orejuela, Siem de Jong en Frenkie de Jong kwamen binnen de lijnen. De Amsterdammers speelde een stuk zwakker in de tweede helft. Anderlecht dicteerde de wedstrijd en wist Ajax steeds verder terug te dringen. De verdediging van Ajax oogde daarbij erg onrustig, waardoor de aanval na balverovering maar moeilijk werd bereikt.

In de 57ste minuut ging Orejuela de fout in. Hij legde Dimata neer in het strafschopgebied en Anderlecht kreeg daardoor een penalty. Dimata ging zelf achter de bal staan en verschalkte Onana: 1-2. Amper tien minuten later kreeg Ajax opnieuw een treffer tegen. Ditmaal kwam een voorzet vanaf de zijkant bij Santini terecht die niet twijfelde en de bal achter zijn standbeen het doel in werkte. Het laatste kwartier kreeg Ajax weer wat meer controle, maar tot een doelpunt leidde het niet. De eindstand was daarom 1-3.