Ajax is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de laatste voorronde van de Champions League. De Amsterdammers moesten, na een 2-2 gelijkspel in Wenen, de klus thuis klaren. Na een dramatische eerste helft en een goede comeback in het tweede bedrijf trok Rapid Wien uiteindelijk aan het langste eind.

Ajax, dat met Fischer in de basis startte ten koste van Gudelj, begon heel gecontroleerd aan de wedstrijd. Dit leverde echter geen grote kansen op. Na iets meer dan 10 minuten spelen verspeelde Sinkgraven de bal op de rand van het eigen zestien metergebied. Uit de aanval die volgde kon de volledig vrijstaande Robert Beric simpel binnen koppen bij de tweede paal: 0-1.

Ajax probeerde de druk hierna op te voeren, maar de Oostenrijkers bleven goed verdedigen. Pas in de 21e minuut viel de eerste echte kans te noteren voor de Amsterdammers. Na goed werk van Klaassen, Sinkgraven en El Ghazi kwam de bal bij Fischer, zijn schot ging echter net voorlangs.

Ook in de fase hierna had Ajax moeite met het vinden van de aanvallers. Milik werd nauwelijks in stelling gebracht en de middenvelders hadden moeite om de aanvallers te bereiken. In de 39e minuut toonde Rapid Wien zich zeer effectief. De 2e kans van de wedstrijd betekende meteen de 0-2. Louis Schaub liep Sinkgraven en Fischer voorbij alsof ze er niet stonden. Zijn ogenschijnlijk slappe schot werd van richting veranderd door Veltman, waardoor Cillessen kansloos was.

Tot de rust probeerde Ajax nog wat te forceren, maar veel verder dan een gevaarlijke voorzet van Dijks en een schotje van Fischer kwamen de Amsterdammers niet. Ajax begon de tweede helft ongewijzigd. Meteen na rust was Milik gevaarlijk na een voorzet van El Ghazi, maar zijn kopbal ging over.

Na 52 minuten won Riedewald een duel van Robert Beric. Met een handige voetbeweging kreeg hij de bal bij Dijks, die hem snel voorslingerde richting Milik. De jonge Pool aarzelde geen moment en met een harde volley trof hij het doel op schitterende wijze.

Ajax ging hierna door met aanvallen. In de 60e minuut was het weer Dijks die een goede voorzet afleverde, ditmaal op het hoofd van El Ghazi. Hij kon alleen niet genoeg kracht en richting meegeven aan de bal. Rapid Wien kwam in het eerste kwartier na rust niet verder dan een hakbal van Beric die niet door zijn teamgenoten werd begrepen.

Inmiddels was Gudelj in de ploeg gekomen voor Fischer die maar 60 minuten mee mocht spelen. Een paar minuten hierna zorgde Dijks opnieuw voor gevaar. Na een goede combinatie met Sinkgraven trok hij de bal terug op Klaassen, maar zijn inzet werd geblokt. Het schot van afstand van Gudelj dat volgde ging een meter naast.

In de 70e minuut greep Frank de Boer in. Veltman verliet het veld voor de van Arsenal overgekomen Sanogo. Dit bleek meteen een gouden greep. Ajax ging opportunistischer spelen. Een voorzet van El Ghazi leek een makkelijke prooi voor de doelman, maar de boomlange Ivoriaan maakte het de keeper dusdanig lastig dat hij de bal voor de voeten van Gudelj stompte. Gudelj schoot de bal vervolgens hard en laag in de hoek: 2-2.

Deze tussenstand zou een verlenging betekenen. Ware het niet dat Ajax nog aan het nagenieten was van de comeback. Dit resulteerde in een slap optreden achterin waardoor Schaub zijn tweede van de avond hard in de bovenhoek kon schieten: 2-3. Dit betekende dat Ajax nog minimaal 2 keer moest scoren.

El Ghazi kreeg na een goede actie nog een schietkans en een vrije bal van Ajax resulteerde bijna in een eigen goal, maar de gelijkmaker bleef uit. Ajax stroomt nu in de laatste voorronde van de Europa League in. De loting hiervoor vindt aanstaande vrijdag plaats. Mocht Ajax die ronde wél overleven plaatst het zich voor de groepsfase van de Europa League. Ajax nieuws Ajax1.nl