Ajax heeft zondag punten laten liggen in Den Haag. In het altijd beladen uitduel vergat de landskampioen te voetballen in de eerste helft, en wist dit niet meer goed te maken in het vervolg. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel door doelpunten van Tom Beugelsdijk en Ryan Babel.

Dat de vroege zondagwedstrijden en Ajax een moeizame relatie hebben is algemeen bekend. Ook in Den Haag leek het er vanaf de eerste minuut op dat de Ajax-spelers graag nog twee uur langer in bed hadden willen liggen. In de aanval kregen Babel en Jody Lukoki verrassend de voorkeur op de vleugels, terwijl Thulani Serero Christian Poulsen verving op het middenveld.

ADO zat er vanaf de eerste minuut fel op, wat al snel resulteerde in kansen. Jens Toornstra raakte met een schot van dichtbij via Kenneth Vermeer de lat en Mike van Duinen kopte over uit een vrije trap. Ajax kon hier in de eerste helft maar bitter weinig tegenover stellen. Na iets meer dan tien minuten spelen ontving Jody Lukoki een lange bal van Christian Eriksen en wist deze uiteindelijk tot doelpoging te promoveren, maar daar was alles mee gezegd. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Beugelsdijk liep doodsimpel weg bij Niklas Moisander en kopte vervolgens de bal keurig tegen de touwen.

Wie gedacht had dat dit de Amsterdamse ploeg wakker zou schudden kwam bedrogen uit. Ajax voetbalde in een veel te laag tempo en verloren bovendien bijna alle duels. Na twintig minuten moest Serero het veld met een blessure verlaten. Christian Poulsen herstelde het Deense middenveld bij de bezoekers. Tot aan de rust had Ajax echter niet veel in te brengen. Het uitverdedigen zag er bij tijd en wijlen amateuristisch uit, waarbij vooral Vermeer en Moisander er niet goed uitzagen.

Na rust zette Ajax meer aan. Derk Boerrigter verving de dramatisch spelende Lasse Sch√łne, en kreeg samen met Babel kleine kansen. ADO Den Haag moest het vooral van de counter hebben. Na een kwartier was het plotseling raak. Babel kreeg de bal bij toeval voor zijn voeten in het zestien metergebied en rondde netjes af in de hoek.

Het was voor de bezoekers het teken om op jacht te gaan naar de winnende treffer. Boerrigter speelde zich knap vrij voor het vijandelijke doel, maar kon toch niet afronden. De ingevallen Miralem Sulejmani was vervolgens nog dichtbij, maar zijn vrije trap kon nog net gekeerd worden.

In de hectische slotfase probeerde Ajax het nog wel, terwijl ADO zich steeds meer realiseerde dat een punt in deze wedstrijd gekoesterd moest worden. Deze bleef uiteindelijk ook behouden, waardoor Ajax voor de derde keer dit seizoen puntverlies leed. Koploper FC Twente kan hierdoor de voorsprong vergroten naar zes punten.