Ajax is er zondagmiddag niet in geslaagd om een overwinning op SC Cambuur te boeken. Tegen de stug verdedigende Friezen kwam de recordkampioen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De voorsprong op de nummer twee, Vitesse, bedraagt nu zes punten.

Met het nieuwe puntverlies van FC Twente eerder op de middag, de Tukkers verloren met 1-0 van Go Ahead Eagles, kon Ajax wederom uitlopen op een concurrent voor de koppositie. De wedstrijd begon dan ook furieus. Cambuur was duidelijk niet van plan om zich meteen in te graven op de eigen helft en probeerde de Amsterdammers vroeg onder druk te zetten. Dit resulteerde echter in het tegenovergestelde. Na twee minuten was het namelijk al raak voor de thuisploeg. Ricardo Kishna ontfutselde rechtsback Wout Droste de bal en bediende vanaf de zijkant Siem de Jong. De in de aanval opgestelde middenvelder stond volledig vrij in het strafschopgebied en schoot overtuigend het leer achter doelman Leonard Nienhuis.

Ajax wilde hierna doordrukken om de Friezen meteen uit te schakelen, maar de scherpte voor het doel ontbrak. Kishna schoot oog in oog met Nienhuis op de benen van de keeper en Niklas Moisander kopte uit een corner vlak langs de paal. Zo lieten de Amsterdammers het na om binnen het kwartier de wedstrijd al te beslissen.

Hierna zakte het tempo en het niveau van de wedstrijd in. Cambuur liet zich terugzakken op eigen helft en Ajax kon moeilijk een opening vinden. Via Jody Lukoki en Elvis Manu moesten de Amsterdammers bovendien blijven opletten voor de snelle counters van Cambuur. Deze werden bij vlagen dan ook aardig uitgevoerd. Dit leidde in de 37e minuut tot een corner, waaruit Mohamed El Makrini de gelijkmaker had moeten maken. De volledig vrijstaande middenvelder kopte echter rakelings voorlangs.

De Amsterdammers waren hiermee gewaarschuwd, maar na de rust was het alsnog raak aan Friese zijde. Martijn Barto kopte, niet geheel toevallig uit een corner, de gelijkmaker binnen op aangeven van Jody Lukoki.

Dit was voor de recordkampioen natuurlijk het sein om op zoek te gaan naar de winnende treffer. Kolbeinn Sigthórsson werd dan ook ingebracht om De Jong te ondersteunen, maar de verdediging van Cambuur hield zich knap staande. De Amsterdammers liepen zich dan ook keer op keer stuk, al kreeg Lasse Schöne nog wel een grote mogelijkheid. Maar ook de Deen stuitte op de voeten van Nienhuis. Hierna vielen er eigenlijk geen grote kansen meer te noteren. Ballen in de zestien kwamen steeds net niet aan en ook schoten vanuit de tweede lijn leverden niets op.

Van een slotoffensief in de laatste minuten was eigenlijk ook geen sprake. Sterker nog, Cambuur ging er nog bijna met de overwinning van door, maar een voorzet op Michiel Hemmen kwam net niet aan.

Opstelling Ajax

Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Riedewald (Poulsen/72); Klaassen, Blind, Serero; Schöne (Sigthórsson/59), De Jong, Kishna (Bojan/51).

Doelpuntenmakers

1-0 De Jong ‘2
1-1 Barto ’54