© Proshots

Ajax heeft in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen de tweede plaats op de ranglijst veilig gesteld. In de eigen Johan Cruijff ArenA werd AZ gemakkelijk opzij gezet. Door doelpunten van Donny van de Beek, Justin Kluivert en een fraai schot van David Neres in de kruising als slotstuk, won Ajax met 3-0 van de Alkmaarders. Echt lastig werd het Ajax niet gemaakt. De ploeg van trainer Erik ten Hag domineerde de gehele wedstrijd en de eindstand was dan ook zeker niet een geflatteerde.

Ajax liet er vanaf het eerste fluitsignaal geen gras over groeien. Onder aanvoering van Hakim Ziyech zette Ajax de gasten uit Alkmaar direct onder druk op eigen helft. De spelverdeler liet zich gelden met een aantal goede voorzetten en schoten, maar scoren deed Ajax toen nog niet. De score werd pas geopend na het eerbetoon in de 34e minuut voor Abdelhak Nouri. Na een goede actie van Matthijs de Ligt en een perfecte voorzet kon Donny van de Beek de bal langs doelman Marco Bizot koppen voor de openingstreffer.

Ook na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Weer was het Hakim Ziyech die zich in positieve zin liet gelden. De Marokkaanse middenvelder gaf een afgemeten voorzet op Klaas-Jan Huntelaar, die op zijn beurt de bal schonk aan Justin Kluivert. De vleugelaanvaller rondde vervolgens fraai af voor de 2-0. Het verzet van de Alkmaarders was toen allang al gebroken. Ajax ging daarentegen steeds beter spelen en bij vlagen werd AZ ondersteboven gespeeld. De 3-0 leek al snel op het scorebord te komen, maar de treffer van David Neres werd afgekeurd wegens buitenspel.

In de absolute slotfase van het duel, dat allang gespeeld was, kwam Neres toch nog aan zijn treffer. De assist was, uiteraard, van uitblinker Ziyech. Het schot van Neres was van grote klasse. Bizot kon zijn handen er nog tegenaan krijgen, maar daar was alles mee gezegd. Zodoende sloot Ajax het seizoen toch nog enigszins positief af voor eigen publiek.