Na het puntverlies van concurrent PSV gisteravond heeft Ajax vandaag in de eigen ArenA een uitgelezen mogelijkheid laten liggen om de koppositie in de Eredivisie te pakken. In eigen huis bleef de ploeg op 2-2 steken tegen NEC. Doelpunten in Amsterdam werden gemaakt door Arek Milik en Rens van Eijden (eigen doelpunt) voor Ajax en Navarone Foor en Christian Santos voor de bezoekers.

Frank de Boer stuurde dezelfde elf spelers het veld op als vorige week in de uitwedstrijd bij Willem II. Lasse Schöne kreeg de voorkeur boven de van een schorsing teruggekeerde Anwar El Ghazi. Nadat Jasper Cillessen in de openingsminuten al had voorkomen dat Anthony Limbombe door kon lopen naar het doel was het eerste Ajax-moment voor Mitchell Dijks. De linksback werd vrijgespeeld door Amin Younes maar schoot vervolgens wild naast, waar een bal op Arek Milik een betere optie leek te zijn.

 

 

 

De eerste echt grote kans voor de thuisploeg kwam na een kwartier spelen. Na een fraaie aanval via Younes, Milik en Schöne kwam Davy Klaassen in schietpositie. De poging van de aanvoerder werd gepakt door doelman Jones. Een paar minuten later was het wel raak. Goed storend werk van Gudelj leverde een kans op voor Milik. Die vond in eerste instantie de doelman nog op zijn pad maar stiftte de bal vervolgens in de rebound fraai over een paar verdedigers en de doelman heen: 1-0.

Twintig minuten later werd de stand alweer gelijk getrokken. Navarone Foor mocht de bal op de rand van het strafschopgebied vrij aannemen en schoot de bal vervolgens door de benen van Mike van der Hoorn achter Cillessen. Na pogingen van Gudelj, Milik en Van der Hoorn voor Ajax en Limbombe voor NEC kreeg Ajax voor rust nog een grote kans. Younes passeerde zijn man en trok voor op Schöne die de bal hoog over het doel schoot. Daardoor zochten beide ploegen de kleedkamer op met een 1-1 ruststand.

Snel na de aftrap voor de tweede helft kreeg Ajax een behoorlijke kans op een hernieuwde voorsprong. Een mooie voorzet van Dijks kon door Milik richting doel gewerkt worden, daar wist doelman Jones de bal nog net uit de hoek te halen. Die voorsprong kwam er alsnog. Na een dreigende situatie voor het doel van Ajax, kwamen de Amsterdammers er snel uit. Younes ging op snelheid richting de achterlijn en zag Rens van Eijden de bal voor Milik in zijn eigen doel werken: 2-1. Nadat Bazoer en Schöne al in de buurt van het doel kwamen kreeg Bazoer na een klein uur een grotere mogelijkheid. De middenvelder werd door Klaassen richting het vijandelijke doel gestuurd maar vond het zijnet.

Ajax bleef de aanval zoeken en zag na 65 minuten wederom Brad Jones redding brengen. De doelman tikte een tegendraads schot van Milik uit de hoek. De eerste wissel van de wedstrijd kwam van Amsterdamse kant. Lasse Schöne ging naar de kant na ruim zeventig minuten en werd vervangen door Anwar El Ghazi. Nadat Sleegers voor de bezoekers van afstand de bal recht in de handen van Cillessen had geschoten, bracht NEC ook zijn eerste wissel. Grot verving Appiah. Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers weer helemaal terug in de wedstrijd. Kane werd op rechts weggestuurd en Santos kopte zijn voorzet hard achter doelman Cillessen. 2-2. Frank de Boer greep daarna in en haalde Amin Younes naar de kant. Viktor Fischer kwam voor hem in het veld.

Ajax ging in de slotfase op zoek naar een doelpunt, maar het waren de bezoekers die gevaar stichtte. Sleegers probeerde de verre hoek te zoeken maar zag Cillessen zijn bal pakken. In blessuretijd vond Fischer nog bijna het net, maar zijn fraaie poging van afstand werd gepakt door Jones. In de absolute slotfase werd een schot van Klaassen nog geblokt waardoor Ajax hiermee de koppositie in de Eredivisie laat liggen. Enige lichtpuntje na vanmiddag is dat alle vier de spelers die op scherp stonden er volgende week in de topper in Eindhoven bij zullen zijn.