© Proshots

Ajax heeft zijn terugkeer in de poulefase van de Champions League met een overwinning gevierd. De thuisploeg won met 3-0 van AEK Athene door doelpunten van Tagliafico (2x) en Van de Beek, maar de uitslag had ook groter kunnen uitvallen. Later op de avond neemt Bayern München het in een uitwedstrijd op tegen Benfica.

Blessure De Ligt

Ajax moest het in de eerste wedstrijd van de Champions League stellen zonder Matthijs de Ligt. De captain van de Amsterdammers liep dinsdag tijdens de afsluitende training een blessure aan zijn knie op, waar hij niet op tijd van hersteld was. Frenkie de Jong schoof daardoor een linie naar achteren, waardoor op het middenveld een plaats vrijkwam voor Carel Eiting.

Sterker Ajax

De ploeg van Erik ten Hag had een sterke openingsfase, waardoor Ajax direct de stempel op de wedstrijd zette. Het zorgde in de derde minuut bijna voor een kans, nadat Ziyech een voorzet gaf op Tadic. De bal was echter net te hoog voor Serviër, die er daardoor niet bij kon. De minuten erna leverde de overmacht van Ajax vooral veel corners op, maar tot grote kansen leidde het niet.

Na een kwart wedstrijd leverde Ajax hun overmacht in. AEK Athene maakte het verdedigingsduo Frenkie de Jong – Daley Blind lastig door aanvaller Ponce voortdurend druk op de verdediging te laten zetten. Ajax miste daarbij duidelijk de verdedigende kracht van De Ligt, waardoor Athene tot kleine kansjes kwam. Eerst was het een kopbal uit een vrije trap die maar net naast ging. Vervolgens werden de Grieken gevaarlijk met een lange bal, die net niet goed werd aangenomen. Desondanks rustte Ajax met 0-0.

Voorsprong direct na rust

Ajax begon de tweede helft weer een stuk scherper. Tadic was in 16 seconde al in het strafschopgebied van de Grieken. Het leverde een hoekschop op, waaruit Tagliafico het eerste doelpunt wist te maken. AEK Athene werkte de voorzet in eerste instantie weg. De bal kwam terecht bij Neres, die op zijn beurt een precieze steekpass op Tagliafico afleverde. De Argentijn maakte koelbloedig af, waardoor Ajax het belangrijke eerste doelpunt binnen had.

De voorsprong deed Ajax duidelijk goed. Het vertrouwen van de Amsterdammers was hoog, waardoor de spelers veel druk op de verdediging van Athene durfden te zetten. Dat leverde onder meer een aantal kansen op via hoekschoppen. Bovendien lieten de Grieken steeds meer ruimtes tussen de linies vallen waar Ziyech, Tadic en Neres wel raad mee wisten.

Schitterend doelpunt Tagliafico

Na een klein uurtje kreeg Ajax opnieuw een kans via een hoekschop. De bal kwam terecht bij doelpuntenmaker Tagliafico, die de bal van dichtbij op doel kopte. Keeper Barkas wist de poging echter van dichtbij tegen te houden, maar duidelijk was dat Ajax de Grieken had waar het de tegenstander wilde hebben. Een paar minuten na het doelpunt ging Huntelaar na de kant met een blessure. In zijn plaats kwam Van de Beek, waardoor Ajax met een valse spits ging spelen.

Het bleef na de wissel kansen regenen voor Ajax. Na ruim een uur was het Mazraoui met een gevaarlijke voorzet, die net niet Tadic bereikte. Vervolgens schoot Ziyech gevaarlijk op doel, maar wist Barkas opnieuw te redden. Een paar minuten later leek Van de Beek te scoren, maar hij werd terecht teruggefloten voor buitenspel. In het laatste kwartier was het wel raak voor Van de Beek. Tadic legde de bal neer voor de middenvelder, waarna hij de bal het doel in ramde. Het laatste kwartier maakte Dolberg na lang blessureleed weer minuten. Het laatste doelpunt was de mooiste. Tagliafico kreeg de bal aan de linkerkant en krulde deze schitterend over de keeper heen. De eindstand werd daardoor 3-0.

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui, F. de Jong, Blind, Tagliafico; Ziyech, Schöne, Eiting; Tadic, Huntelaar (’61. Van de Beek), Neres (’78. Dolberg).