Drie dagen na de zwaarbevochten 0-1 zege op FC Groningen mocht Ajax opnieuw aan de bak, ditmaal in de eigen Johan Cruijff Arena tegen Vitesse. De opdracht voor de Amsterdammers was simpel: er moest gewonnen worden om de strijd om het kampioenschap in eigen had te houden.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk met welke intenties de Arnhemmers naar Amsterdam waren gekomen. Coach Slutsky had van tevoren al aangekondigd met een vijmansverdediging te starten en de bezoekers trokken zich dan ook met elf man terug op eigen helft en Ajax moest proberen zich door de geel-zwarte muur heen te voetballen.

In de 20ste minuut was Ajax dicht bij het openingsdoelpunt, toen De Ligt een corner van Ziyech hard op keeper Pasveer kopte. 10 minuten later was het echter Vitesse dat bijna op voorsprong kwam toen Buiting alleen op Onana af kon gaan. Blind kon echter op het laatste moment ingrijpen. Een ogenblik later schreeuwde de Arena moord en brand toen Dolberg in het strafschopgebied werd neergehaald door Pasveer, maar na een ‘VAR-moment’ besloot scheidsrechter Kamphuis het moment weg te wuiven.

Vijf minuten voor rust was het dan toch raak. Tadic, die even uitgeweken was naar de rechterkant, bediende Ziyech, die feilloos inschoot. Ajax leek de voorsprong nog voor rust uit te willen bouwen, maar was enkele malen slordig in de afronding.

Een minuut na rust moest Dolberg Ajax op 2-0 schieten, maar de Deen schoot op onbegrijpelijke wijze over. In de 54ste minuut kreeg Ajax alsnog de uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen toen De Ligt naar de grond werd getrokken in het strafschopgebied. Tadic schoot vanaf elf meter onberispelijk binnen.

Vijf minuten later leek de wedstrijd beslist toen De Ligt de 3-0 uit een hoekschop binnen kopte en een minuut later leek ook de 4-0 te vallen toen Ziyech gestuntel in de Arnhemse verdediging afstrafte. De goal werd door de VAR echter afgekeurd voor buitenspel.

In de 65ste minuut deed Vitesse wat terug toen Foor de 3-1 knap inschoot. Het doelpunt leek Vitesse hoop te geven en de Arnhemmers kwamen er een aantal keren gevaarlijk uit. Ajax moest oppassen dat het zichzelf niet in de problemen werkte. Er volgde een gekke fase, waarbij Ajax de voorsrpong toch weer uitbouwde na een nieuwe penalty van Tadic, maar Vitesse maakte direct weer de 4-2.

Ajax kwam verder echter niet meer in de problemen en nam zodoende de twee na laatste horde naar het kampioenschap. Woensdag moet PSV proberen de stand in de uitwedstrijd tegen Willem II weer gelijk te trekken.