Ajax is voorbereid op het vertrek van Luis Suárez. Dat verklaarde trainer Frank de Boer vandaag tijdens een persconferentie in de aanloop naar de komende competitiewedstrijd bij FC Utrecht. ,,Het liefst hebben we dat Luis blijft”, zei De Boer. ,,Maar we weten wat we willen als hij toch vertrekt.”

Suárez staat nadrukkelijk in de belangstelling van Liverpool, dat voorlopig echter niet aan de vraagprijs van Ajax wil voldoen. Liverpool heeft ruim 15 miljoen euro over voor de Uruguayaan. Ajax wil de topschutter niet voor veel minder dan 25 miljoen euro laten vertrekken. Pere Guardiola, de zaakwaarnemer van Suárez, dineerde dinsdagavond met de leiding van Liverpool. ,,Maar gelukkig is het daarna stil gebleven”, zei De Boer.

Damien Comolli, directeur voetbalstrategie van Liverpool, bevestigde vrijdag nogmaals dat hij Suárez graag naar zijn club ziet komen. ,,Maar het is maar de vraag of hij in de winterstop al naar Liverpool kan komen. We zijn op dit moment ook niet in gesprek met Ajax”, zei hij. Comolli verklaarde donderdag ook al dat andere aanvallers wellicht beter bij de financiële mogelijkheden van Liverpool passen.

De onderhandelingen tussen beide clubs lijken in een impasse te zitten. Toch beschikt Ajax-trainer De Boer over een lijst met potentiële vervangers voor Suárez. Daarop prijken in ieder geval de namen van Eidur Gudjohnsen en Bas Dost. De IJslander staat onder contract bij Stoke City en voetbalde daarvoor onder meer bij Barcelona en PSV.

De interesse in Dost lijkt serieuzer. De spits onderhoudt bij sc Heerenveen een moeizame relatie met trainer Ron Jans. Dost is niet alleen kopsterk, maar kan ook als aanspeelpunt in de voorhoede fungeren. Sc Heerenveen is bereid om over een vertrek van de 21-jarige spits te praten. Ajax kan ook nog Ryan Babel in de deal met Suárez betrekken. De spits krijgt weinig speeltijd bij Liverpool en kan tekenen bij het Duitse Hoffenheim. Babel keert echter liever terug naar Ajax.

,,Het klopt dat die jongens op een lijst staan”, zei De Boer. ,,Het zijn namelijk goede voetballers. Maar op die lijst staan nog veel meer namen. Laten we hopen dat het niet zo ver komt, want Suárez is eigenlijk niet te vervangen.”

De Boer wil snel zekerheid over de situatie rond Suárez. ,,De transfermarkt is op 1 februari gesloten. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Suárez vijf minuten voor die deadline vertrekt en wij niet meer in actie kunnen komen.”

Bron: AD       Foto: afdb – Oscar