Morgenavond staat Andorra-Nederland op het programma. De voetbaldwerg tegen de elf mannen van Louis van Gaal, waarbij het spelbeeld en de uitslag van te voren uit te tekenen zijn. Op de Toekomst staat er echter wel een interessant duel op het programma. De vrouwen van Ajax nemen het in een heuse derby op tegen de vrouwen van Telstar.

Daarbij staat er voldoende op het spel. De vrouwen van Ajax moeten bij de eerste vier eindigen om door te stoten in de BeNe League. Na zes duels staan ze op tien punten, waarmee de derde plaats bezet wordt. Telstar staat vijfde met zeven punten. Mochten de vrouwen van Ajax winnen, dan slaan ze dus een gat, dat nog lastig te overbruggen zal zijn.

Alle reden dus om op 19.30 uur naar de Toekomst te komen om de Ajacieden een steuntje in de rug te geven. De toegang is gratis.

Het vrouwenvoetbal bij Ajax blijkt enorm te leven. Iedere thuiswedstrijd zijn er een paar duizend man aanwezig om de vrouwen vooruit te schreeuwen. Aanvoerder Daphne Koster is overweldigd door de enorme aandacht: “Ik wist dus wat er allemaal bij komt kijken en dat de aandacht bij Ajax alleen maar zou toenemen. De naam Ajax trekt gewoon altijd aandacht. En dat slaat ook op ons over. Ik denk dat we iedereen hebben wakker geschud. Nu Ajax ook een vrouwenvoetbaltak heeft, biedt dit kansen voor heel veel meisjes. Zelf had ik vroeger Dennis Bergkamp en Edgar Davids als voorbeelden. Simpelweg omdat er voor meisjes toen geen kansen waren om bij Ajax te voetballen. Nu zijn wij hun voorbeelden”, vertelt ze op Ajax.nl.

Ook de negentienjarige Tessel Middag is positief verrast over haar nieuwe club: “Tot mijn achttiende heb ik altijd samen met jongens gevoetbald. Vorig seizoen heb ik de overstap gemaakt naar het vrouwenteam van ADO Den Haag. Daarmee won ik gelijk de landstitel en de beker. Toch is de aandacht die we daar kregen totaal niet te vergelijken met de aandacht hier bij Ajax. De afgelopen weken hebben we al vaker in de media gestaan dan het hele afgelopen seizoen. En we staan ‘pas’ derde in de Women’s BeNe League. Moet je nagaan als we straks misschien eerste staan.”

De fans van het vrouwenteam van Ajax komen uit alle windstreken, merkt Middag op: “Ik heb heel veel handtekeningen uitgedeeld aan meisjesteams uit Woerden en Eindhoven. Ze komen echt uit het hele land om ons te zien.” De naam Ajax maakt een hele extra dimensie los: “Mensen die het vrouwenvoetbal nooit volgden weten nu precies wanneer ik wedstrijden heb. Er staat iedere week wel een stukje in de Metro, Spits of De Telegraaf. En ik merk het ook op Twitter. De afgelopen weken heb ik er enorm veel volgers bij gekregen. De uitstraling van Ajax is echt enorm.”

Koster voorziet dan ook een zonnige toekomst voor het vrouwenvoetbal bij Ajax: “De afgelopen weken hebben uitgewezen dat we geen eendagsvlieg zijn. Met Amsterdam en de Zaanstad als achterland hebben we enorm veel potentiële fans in de buurt. Zeker in de Zaanstad is het vrouwenvoetbal hartstikke hot. Heel veel meisjes zijn daar gek van voetbal en helemaal van Ajax.”

Met eigen ogen aanschouwen hoe de vrouwen van Ajax het ervan af brengen? Kom morgen om 19.30 uur dan eens een kijkje nemen op de Toekomst als Ajax tegen Telstar speelt. Voor de toegangsprijs hoeft u het niet te laten, want bezoekers hoeven geen entree te betalen.