Na de spectaculaire Champions League-ontmoeting van afgelopen woensdag tegen Bayern München (3-3), was het de vraag hoe goed Ajax zich vandaag kon motiveren tegen het nietige De Graafschap. De Amsterdammers leken zich echter te realiseren dat de laatste keer dat de ‘Superboeren’ onderschat werden, het niet goed afliep voor Ajax. Erik ten Hag koos er dan ook voor geen spelers te sparen en met zijn sterkste elf te beginnen.

Zoals verwacht groeven de Doetinchemers zich vanaf de eerte minuut in en moest Ajax proberen het gaatje te vinden. Dit lukte in de eerste vijf minuten al aardig, met een schot van Kasper Dolberg dat maar net naast ging en een schot van Hakim Ziyech dat nog maar net uit de goal getikt kon worden door doelman Itemani. Ajax bleef jagen op de vroege openingstreffer maar die leek echter te gaan vallen aan de andere kant. Na een corner voor Ajax ontsnapte Daryl van Mieghem aan de laatste verdedigers en ging alleen op Onana af. Die wist echter redding te brengen.

Ajax drong aan en in de 17e minuut kin het publiek voor het eerst juichen. Ziyech bediende Tadic op maat, die beheerst via de onderkant van de lat afrondde. Het krachtsverschil bleef enorm en in de 25e minuut was het dan ook Mazraoui die met een schot in de verre hoek voor de 2-0 kon zorgen.

Inde 32e minuut was het alweer 3-0. Ziyech kon vrij binnen tikken na een voorzet van Mazraoui en een grote score leek in de maak. Matthijs de Ligt had vlak voor rust de 4-0 nog op zijn schoen maar de aanvoerder schoot op de paal.

Na de rust kwam Ajax ongewijzigd uit de kleedkamer met de opdracht om het doelsaldo nog verder op te schroeven en zo de druk op koploper PSV nog iets verder op te voeren. De hekkensluiter van de Eredivisie speelde in de tweede helft echter met een vijfmansverdediging om de schade zoveel mogelijk beperkt te houden. Hierdoor was het aanvankelijk lastig voor Ajax om de opening te vinden. Ziyech schoot nog wel op de lat uit een vrije trap.

In de 59ste minuut beloot Ten Hag toch spelers rust te gunnen en wisselde Tadic en Mazraoui voor David Neres en Rasmus Kristensen. Het spelbeeld bleef onveranderd en in de 63ste minuut viel eindelijk de 4-0, door een afstandsschot van Ziyech. Het mooiste doelpunt van de middag kwam van Daley Blind, die de 5-0 van ruim 20 meter in de kruising schoot.

Hierna ging het hard, met Ziyech die in de 68ste minuut zijn hattrick voltooide met opnieuw een afstandsschot. De Marokkaan werd vervolgens naar de kant gehaald, voor Daley Sinkgraven die weer wat speelminuten mocht maken.

In de 74ste minuut mocht Blind zijn tweede van de middag maken, toe hij uit een corner vrij kon inschieten. Met 7-0 en nog 20 minuten te gaan kwamen de dubbele cijfers in zicht en het 10! ,10!, 10! schalde dan ook van de tribunes. Ondanks de 8-0 van opnieuw Blind, die zijn eerste hattrick in zijn carrière mocht maken, werd de 10 niet meer gehaald. Wel werd het doelsaldo gelijk getrokken met PSV.

Woensdag wacht alweer de uitwedstrijd tegen Roda JC in de strijd om de KNVB-beker.