Ajax heeft de topper tegen AZ met gemak weten te winnen. In de eigen Amsterdam Arena werd het 4-1 dankzij goals van Arek Milik (2x) en Davy Klaassen (2x). Ondanks dat de Amsterdammers bijna de gehele tweede helft met tien man stonden, konden de Alkmaarders geen vuist maken.

Beide teams waren vooral bezig met aftasten de eerste paar minuten. Toch duurde het niet lang voordat de Arena opveerde. In de veertiende minuut gaf Arkadiusz Milik zichzelf en het publiek een verjaardagscadeau. De sterk spelende Nemanja Gudelj ging de combinatie aan met Davy Klaassen, de Serviër zette hard voor en vond de Poolse spits bij de eerste paal.

Drie minuten later had Amin Younes de voorsprong moeten vergroten. De Duitse dribbelaar werd diep gestuurd, kapte mooi naar binnen en had de hoek voor het uitkiezen. Zijn inzet in de korte hoek was helaas niet doortastend genoeg en werd door AZ-goalie Sergio Rochet gepakt.

Na een kleine 30 minuten maakte Younes zijn fout goed. Een voorzet leek net te hard voor Klaassen. Younes haalde bal echter wel. Hij ging met de bal aan de voet naar de achterlijn en gaf voor. Bij de eerste paal was het Klaassen die makkelijk de bal kon binnenlopen na heel zwak verdedigen van de Alkmaarders. AZ was de eerste helft niet verder gekomen dan een afstandsschot van Ben Rienstra. Zijn inzet werd echter goed gepakt door Jasper Cillessen.
Ajax ging comfortabel de tweede helft in en maakte het zich na acht minuten spelen nog makkelijker. De actie van Anwar El Ghazi strandde, maar werd overgenomen door Klaassen. De aanvoerder zette goed door en verschalkte Rochet in de korte hoek.

Ajax zat dus op rozen, maar nog geen minuut later liep El Ghazi tegen zijn tweede gele kaart aan. De buitenspeler verdedigde overijverig mee en haakte AZ-speler Haps. Ajax ging verder met tien man, maar bleef de meest dreigende ploeg. Ondanks deze dreiging kreeg het toch een tegendoelpunt te verwerken. AZ counterde en Vincent Janssen rondde een prachtige combinatie tussen hem en Markus Hendriksen af.

Frank de Boer koos na deze tegengoal voor meer zekerheid en bracht Ricardo van Rhijn voor Amin Younes. Ajax speelde de wedstrijd uit met drie man in het centrum en twee backs die aardig hoog stonden om zo de flanken te bestrijden. AZ werd niet meer gevaarlijk, het was zelfs Ajax die in de slotfase nogmaals toesloeg. Milik werd  diep gestuurd, met Ron Vlaar in de achtervolging bleef de Pool sterk aan de bal en schoot uiteindelijk de 4-1 op het scorebord.


feedback surveys