Ajax heeft een tamelijk eenvoudige zege geboekt op FC Groningen. In de eigen Johan Cruijff ArenA werd het 3-0. Klaas Jan Huntelaar (2) en Dusan Tadic waren trefzeker.

Ajax begon met dezelfde elf namen waarmee het twee weken geleden Vitesse versloeg. Met de twee kersverse internationals Frenkie de Jong (Nederland) en Noussair Mazraoui (Marokko). Bij FC Groningen begonnen oud-Ajacieden Deyovaisio Zeefuik, Django Warmerdam en Sergio Padt in de basis. Ajax-huurling Mateo Cassierra startte op de bank.

VAR & Jubileum

In de tweede minuut werd Groningen dreigend via de rechterflank. Een voorzet van Zeefuik ging echter aan alles en iedereen voorbij. Een minuut later kwam Tadic goed langs zijn man, maar ook die voorzet kwam niet aan bij een medespeler. Na zo’n tien minuten spelen leek Ajax op voorsprong te komen. Een goede vrije trap van Ziyech werd binnengetikt door Tagliafico. De VAR draaide het doelpunt echter terug wegens buitenspel. Na een goed lopende aanval werd Tagliafico in de rug gelopen door Zeefuik en kreeg Ajax terecht een penalty toegewezen. Klaas Jan Huntelaar benutte het buitenkansje feilloos en zette Ajax nu wel op een 1-0 voorsprong.  Het was de 250e goal van de 35-jarige spits in competitieverband, waarvan hij er – na de benutte strafschop – 94 voor Ajax maakte in de Eredivisie. Ajax begon vervolgens steeds beter en makkelijker te combineren. Na een aantal wederom goed lopende combinaties in de opbouw kon Schöne van afstand uithalen. Het schot van de Deen ging ruim over. In de 25e minuut kwam het eerste échte gevaar van de bezoekers. Doan schoot recht in de handen van Onana. Enkele minuten later werd Groningen opnieuw dreigend. Een lage voorzet werd weggewerkt door De Ligt. Vlak voor rust kwam Ajax met een goed ingestudeerde hoekschop. Ziyech legde de bal – na goede loopacties van andere Ajacieden – panklaar neer voor Frenkie de Jong. De middenvelder volleerde de bal net over het doel heen. Op slag van rust was Ajax nog twee dicht bij de 2-0. Zowel de inzet van Neres als De Jong konden worden gekeerd.

Huntelaar schiet spanning definitief uit de wedstrijd

De eerste kans na rust kwam op naam van Daley Blind. De verdediger dribbelde het middenveld in en kon uithalen, maar zonder gevaar. In de tegenstoot was Groningen heel gevaarlijk. Een voorzet was al over de achterlijn geweest, waardoor die kans uiteindelijk niet door ging. Ajax ging weer wat beter combineren en kwam er via links aardig uit. Een voorzet van Tadic werd in de handen van Padt gegleden door Huntelaar. De Amsterdammers werden beter en de bal ging vaak ook goed rond, maar het telkens ontbrak een goede eindpass waardoor een échte kans uitbleef. Na een uur spelen leek Ajax de tweede goal van de avond te maken. Tadic wist Ziyech voor de goal te vinden, maar de middenvelder schoot de bal rakelings naast. Nog geen minuut later wist het duo elkaar weer te vinden. Ook dit keer ging de bal er niet in: Ziyech kopte naast. In de tegenstoot bleef Groningen gevaarlijk. In de 65e minuut was het dan eindelijk raak. Na opnieuw een goed lopende aanval werd Huntelaar – via een Gronings been – bereikt. De spits volleerde de bal hard in het doel: 2-0! Na een geweldige actie van Hakim Ziyech en een voorzet met buitenkant links, werd Tadic vrij voor het doel gezet. De Serviër faalde niet en schoot Ajax van dichtbij op een 3-0 voorsprong. Met het oog op de eerste Champions Leaguewedstrijd van woensdag werden Tadic, Schöne en Ziyech gespaard. In de slotfase bleven grote kansen voor beide ploegen uit. Ook Mateo Cassierra, die na een uur inviel bij Groningen, kon niet tot een poging komen.