Ajax heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in de jacht op de vierde titel op rij. De Amsterdammers waren met 3-0 te sterk voor FC Twente. De 33e landstitel is binnen handbereik. Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van FC Twente. De Tukkers zetten Ajax behoorlijk onder druk. Na een kwartier hadden de bezoekers simpel op 0-1 kunnen komen. Denswil timede volledig verkeerd bij een sliding, waardoor Gutiérrez de bal voor kon geven. Direct erna kreeg ook Ajax zijn eerste goede mogelijkheid. Het schot van Kishna was echter te zwak.

Het bleef oppassen geblazen voor de Ajacieden. De landskampioen had mazzel dat het wippertje van Schilder vrij matig was. Cillessen stond totaal niet in positie en mocht van geluk spreken dat hij de bal eenvoudig kon vangen. Het ging over en weer in de Amsterdam ArenA; het was een leuk eerste half uur om naar te kijken. Van Rhijn probeerde het ook met een schot van afstand, maar de rechtsback zag zijn inzet in de handen van de keeper belanden. Ajax begon steeds beter te spelen en liet uitstekend positiespel zien. De grootste kans van de Amsterdammers kwam van de voet van Bojan.

Na een half uur spelen kwam Ajax dan eindelijk op voorsprong. Denswil kopte mooi binnen uit een vrije trap van Schöne. Net als in de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan liet de verdediger zien over een prima koptechniek te beschikken. Ajax leek de wedstrijd door die goal prima onder controle te hebben, maar ook FC Twente probeerde weer in het spel te komen. Mokhtar schoot op de buitenkant van de paal. Ajax speelde beter dan in de afgelopen weken en kreeg meerde kansen op 2-0. Met name Kishna, Blind en Serero vielen positief op. Vijf minuten voor rust had ook zomaar gelijk kunnen staan. Een flinke poeier van Castaignos belandde op de kruising.

FC Twente begon gretig aan de tweede helft en zette Ajax goed vast. De eerste mogelijkheden waren dan ook voor de club uit Enschede. Maar Ajax leek totaal niet onder de indruk en besloot om de voorsprong maar eens te verdubbelen. Bojan gaf een heerlijk splijtende pass op Van Rhijn, die alle ruimte had. De rechtsback ging niet voor eigen succes en legde de bal af op Schöne, die simpel binnentikte. Het publiek ging helemaal uit zijn dak en zorgde voor een fantastische sfeer op deze zonnige zondagmiddag. Gelegenheidsaanvoerder Blind kwam vlak daarna een teenlengte te kort om de 3-0 te maken. Ajax rook bloed.

De Amsterdamse trein denderde lekker voort want ook Bojan deed een duit in het zakje. Hij legde met een heerlijk schot aan voor het derde doelpunt van de middag. De loopactie van Van Rhijn was misschien nog wel belangrijker, omdat hij zeeën van ruimte voor zijn teamgenoot creëerde. Ajax leek het wel prima te vinden in het laatste kwartier en speelde de wedstrijd rustig uit. FC Twente kreeg daarom een paar kansjes, maar brachten de comfortabele voorsprong van Ajax niet in gevaar. De Ajacieden gaan soeverein aan kop en staan acht punten voor op Feyenoord. Woensdag speelt Ajax een inhaalwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Opstelling Ajax:
Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen (’70 Poulsen) Klaassen, Blind, Serero; Schöne, Bojan (’79 Duarte), Kishna (’62 Sigthórsson)

Scoreverloop:
1-0 Denswil (’29)
2-0 Schöne (’58)
3-0 Bojan (’65)