Ajax heeft De Klassieker met speels gemak gewonnen. In de eigen Johan Cruijff ArenA werd het 4-0. Hakim Ziyech, Nico Tagliafico, David Neres en Donny van de Beek waren trefzeker. Hierdoor profiteerden de Amsterdammers overigens optimaal van de 0-4-zege van AZ in Eindhoven op PSV.

Erik ten Hag wijzigde zijn basiself met één naam. David Neres begon, waardoor Edson Álvarez naar de bank verhuisde. Hierdoor zakte Van de Beek naar ‘acht’ en verplaatste Promes naar ‘tien’.

Vliegende start

De Klassieker begon met veel vuurwerk en een waanzinnig groot doek van de F-Side. Maar daar bleef het niet bij, want ook op het veld was er vuurwerk in de beginfase. Ajax greep de bezoekers direct bij de strot en startte ontzettend goed aan de wedstrijd. Binnen zeven minuten stonden de Ajacieden al met 2-0 voor. Bij een aanval over links kwam de bal via Promes en Tadic bij Ziyech, die via Vermeer wist te scoren. De 2-0 kwam tot stand via Dest die de bal net binnen wist te houden. Het betekende de snelste 2-0-voorsprong van Ajax in de Eredivisie ooit. Uiteindelijk kreeg Neres de bal, die Tagliafico uitstekend bediende: 2-0!

Ajax liet vervolgens na om door te drukken. Na een schitterende pass van Ziyech verscheen Promes, die met een mooie loopactie vrij kwam, voor de keeper maar zijn inzet werd gekeerd. Niet veel later kwam Tadic oog in oog met Vermeer, maar zijn stift miste richting. Af en toe kwam Feyenoord op de helft van Ajax en was het dreigend, maar veel meer ook niet. Het lag ook eigenlijk  meer aan de Amsterdammers zelf die wat nonchalant werden. In de 37e minuut werd Neres weg gestoken door Tadic. De Braziliaan lukte het wél om Vermeer met een stiftje te verschalken: 3-0! Ajax zette de Rotterdammers weer vol onder druk direct vanaf de aftrap en dat resulteerde een paar minuten in de 4-0. Een mooie aanval leek te strandde na een goede save van Vermeer, maar Dest bracht de bal terug de zestien in zo op het hoofd van de vrij staande Van de Beek!

Prima start, slordig einde

Ajax begon weer prima aan de tweede helft, terwijl er weer een schitterend doek werd uitgerold op Zuid. Via Neres, Van de Beek en Tadic werden de Ajacieden heel erg dreigend. De voorzet van Van de Beek kwam alleen net niet terecht bij de Serviër. In de 50e minuut kreeg Ziyech alle tijd om uit te halen. Vermeer wist zijn inzet maar net te keren. De daaropvolgende corner knikte Veltman de bal in de handen van Vermeer. Ajax nam al snel gas terug en verscheen het in de 57e minuut pas weer voor Vermeer. Neres werd goed weggestuurd door Martínez, maar Vermeer wist opnieuw redding te brengen. Nog geen halve minuut later verscheen ook Van de Beek voor de doelman, maar uit een moeilijke hoek kreeg hij de bal er ook niet langs. Bij vlagen speelden de Amsterdammers met de bezoekers. Uit een corner schoot Van de Beek hard in het zijnet.

Ziyech probeerde een vrije trap van randje zestien er in te draaien, maar krulde de bal nét niet genoeg waardoor de bal net naast de goal verdween. Ajax liet wederom het gas los en werd slordiger in balbezit. Een kwartier voor tijd ging Ziyech naar de kant voor Gravenberch. Uit het niets eigenlijk kreeg Feyenoord ineens een kans na een counter, maar ook aan die kant was het heel slordig en werd het niet goed uitgespeeld. Op de momenten dat Ajax goed de bal onderschepte, bleef het slordig in de eindfase. Promes en Van de Beek hadden beide kunnen uithalen, maar name net te veel tijd. Vlak voor tijd kreeg naast Gravenberch ook Traoré een beloning voor zijn spel bij Jong Ajax de afgelopen weken. In de paar minuten die Traoré kreeg viel hij overigens uitstekend in. Een paar keer draaide hij goed weg bij zijn tegenstander. Het leverde nog wat kansjes op voor onder andere Van de Beek.

Opstelling Ajax:
Onana; Dest (’81. Álvarez), Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Martínez, Promes; Ziyech (’74. Gravenberch), Tadic (’86. Traoré), Neres.