Ajax heeft de titelkansen helemaal in eigen hand. De ploeg van Frank de Boer profiteerde van de nederlaag die PSV leed bij Feyenoord, door zelf met 4-1 te winnen van Excelsior. Ajax had echter opnieuw het zogenaamde ‘geluk van de kampioen’ nodig: de treffer van Christian Eriksen (2-1) had immers niet goedgekeurd mogen worden, omdat aangever Gregory van der Wiel buitenspel stond. Lorenzo Ebecilio maakte hierna zijn tweede van de middag en bracht Ajax in veilige haven, waarna Siem de Jong op schitterende wijze het slotakkoord verzorgde. De Amsterdammers passeren PSV op de ranglijst en hebben nog één punt minder dan FC Twente, dat op de laatste speeldag van de Eredivisie nog op bezoek komt.

Eenvoudig ging het zondagmiddag niet voor Ajax, want Excelsior was zeker niet naar Amsterdam gekomen om alleen maar te verdedigen. De Rotterdammers kunnen in theorie de nacompetitie nog ontlopen en probeerden in de openingsfase aan te vallen tegen Ajax, wat een goede kopkans voor Roland Bergkamp tot gevolg had. Kenneth Vermeer had een uitstekende redding in huis en zag Ebecilio aan de overkant de score openen bij de eerste kans voor Ajax. Het eerste schot van de aanvaller werd nog geblokt, maar de rebound werd keurig in de verre hoek gelegd.

Het openingsdoelpunt deed Ajax goed en een sterke fase van de Amsterdammers volgde. Miralem Sulejmani beproefde zijn geluk met een schot van afstand maar mikte net te hoog, terwijl De Jong zijn uithaal net naast het doel van Nico Pellatz zag gaan. Ajax had de wedstrijd in handen, maar net binnen het halfuur kreeg Excelsior toch weer een goede kans om op gelijke hoogte te komen. Guyon Fernandez kopte net naast en zag zijn ploeg in het laatste kwartier van de eerste helft sterker worden, maar Vermeer werd niet meer serieus getest.

In de tweede helft bleef Excelsior tegengas bieden. Ajax speelde erg matig en kreeg tien minuten na rust de gelijkmaker om de oren, toen Daan Bovenberg uit een vrije trap van Ryan Koolwijk binnenkopte. Ajax had direct hierna kunnen antwoorden, maar Mounir El Hamdaoui zag Eriksen over het hoofd en schoot hard voorlangs. De thuisploeg ging op zoek naar een nieuwe voorsprong, maar een doelpunt van Excelsior leek waarschijnlijker: Geert-Arend Roorda kreeg een grote kans, maar schoot over. De spanning nam toe in de Amsterdam ArenA.

Een doelpunt van Ajax leek er lange tijd niet in te zitten, maar viel een ruim kwartier voor tijd toch. Discutabel was de treffer zeker: invaller Demy de Zeeuw speelde Van der Wiel aan, maar omdat De Jong de bal nog raakte stond die buitenspel. De vleugelverdediger mocht echter verder, waarna hij Eriksen in staat bracht om via de onderkant van de lat binnen te werken. De protesten van Excelsior haalden niets uit en Ajax liep vervolgens nog uit naar een veilige 3-1, via de tweede treffer van Ebecilio. De aanvaller werd met een lobje vrijgespeeld door Sulejmani en bracht de thuisploeg in veiligheid. Bergkamp kwam kort voor tijd nog in de buurt van 3-2, maar raakte de lat, waarna De Jong voor het hoogtepunt van de middag zorgde: hij maakte de 4-1 met een fraaie omhaal. Ajax leeft weer helemaal op in de strijd om het dertigste landskampioenschap uit de historie.

Tekst: VoetbalZone