De grote vraag was, hoe pakte Ajax de wedstrijden in de eigen competitie weer op na de galavoorstelling tegen Real Madrid? Had de ploeg van Ten Hag dezelfde inspiratie tegen Fortuna Sittard als in de wedstrijd tegen Real Madrid? Het antwoord was: Ja! De wedstrijd van Ajax tegen Fortuna was de laatste wedstrijd van het weekend. De uitslagen van alle overige wedstrijden waren reeds bekend en Ajax wist dat PSV had gewonnen. De achterstand was opgelopen tot 8 punten, maar er waren wel twee wedstrijden minder gespeeld door Ajax. Positief was dat PSV maar moeilijk tot scoren komt de laatste weken en dat Ajax qua doelsaldo uit kon lopen.

Opstelling op één plek gewijzigd

Trainer Ten Hag had één wijziging doorgevoerd ten opzichte van de wedstrijd tegen Real Madrid. Lasse Schöne had met zijn fantastische vrije trap in Estadio Santiago Bernabéu plaats moeten maken voor Kasper Dolberg. Ten Hag had dus gekozen voor een aanvallende variant, waarbij Donny van de Beek de plek van Schöne over nam en Dolberg naast Tadic en Ziyech de voorhoede vormde. Het publiek in de Johan Cruijff Arena ging er weer eens goed voor zitten. Dit waren de helden van de Champions League, die zouden de club uit Sittard toch wel oprollen? Ten Hag wilde daarom niet te veel wijzigen, omdat de vastigheden in het elftal goed stonden. Ten Hag sloot niet uit dat woensdag aanstaande wellicht meer wijzigingen plaats zouden vinden. Ten Hag was voor de wedstrijd nog vol lof over de wedstrijd van afgelopen woensdag. Maar de focus in nu weer op de competitie. Ajax wil tenslotte dit seizoen afsluiten als de trotse kampioen. Alleen dan zouden de supporters de unieke prestaties in de CL pas echt onthouden.

Droomstart van Ajax na 3 minuten

Direct na het fluitsignaal van de scheidsrechter was daar al direct het eerste gevaar door een schot van Tagliafico die naast schoot. Ajax zette de tegenstander uit Sittard direct onder druk. Dat was ook de verwachting, helemaal gelet op het feit dat Fortuna zich had aangepast aan Ajax door met 5 (!!) middenvelders te beginnen. Na een paar minuten was daar een enorme fout van verdediger Pinto, die de bal zo in de voeten legde van Dusan Tadic, die vervolgens heerlijk raak schoot… 1-0! De droomstart was er dus al na 3 minuten. Ajax was direct helemaal los. Ze lieten de verdedigers geen moment met rust. Na 10 minuten kroop Fortuna langzamerhand uit haar schulp. Neres miste de kans op 2-0 door van dichtbij hoog over te schieten na een heerlijke actie van dezelfde Neres met Ziyech. Het beeld van de eerste 25 minuten was dat Ajax het spel dicteerde en dat Fortuna tegen hield. Daar waar het kon probeerde Fortuna mee te voetballen.

Ajax sloeg weer toe na 25 minuten

Ajax liet er echter geen twijfel over bestaan. Het doel is kampioen worden en dan moest deze wedstrijd gewonnen worden en het liefst met doelpunten. Ziyech stoomde in de 26e minuut op aan de linkerkant en gaf de bal strak voor waar Neres al klaar stond… 2-0! Het was de vierde treffer in de competitie voor de nieuwbakken Braziliaans international. Ajax bleef druk zetten op de spelers van Fortuna, die fouten bleven maken, omdat het opjagen Fortuna vaak te machtig was. Tagliafico was met een kopbal dichtbij de 3-0. Helaas kopte de Argentijn net naast. De eerste helft tikte weg en de voorsprong was volkomen terecht, omdat Ajax ook na de voorsprong doorging met voetballen. Fortuna speelde hoofdzakelijk voor spek en bonen mee in de Johan Cruijff Arena. Mazraoui schoot na een mooie combinatie wild over de goal. Vooral Ziyech had het op zijn heupen met mooie acties. Ajax ging de rust in met 2-0 voorsprong, die volkomen verdient was. Wat wel weer opviel is hoe moeilijk Dolberg het had in de eerste helft. Wederom kon de Deen zijn stempel niet drukken in deze opstelling. Het leek wel alsof het niet mag zijn voor de koele kikker uit Denemarken. Het komt er maar niet uit na zijn geweldige eerste seizoen onder Bosz.

Ajax scoorde niet in het eerste kwartier na de rust

Bij het begin van de tweede helft komt Lasse Schöne dan toch in het veld voor Frenkie de Jong. Een heerlijke aanval in de korte ruimte kon Neres helaas niet bekronen met een doelpunt. Hij stuitte dichtbij de goal op Koselev, de keeper van Fortuna Sittard. Lasse Schöne probeerde, van dezelfde afstand als de 1-4 in Madrid, een vrije trap erin te schieten, maar ook hier greep Koselev goed in. Ajax bleef aardig combineren, maar Fortuna hield stand. Af en toe kwamen de mannen uit Sittard uit hun verdedigende stellingen. Smeets dook over het been van een Ajacied in het stafschopgebied, maar Kamphuis en de VAR vonden het logischerwijs niets. Ajax ging onderwijl gewoon door en Koselev ging zich echt onderscheiden. Hij tikte een vrije trap van Ziyech net naast zijn eigen goal. Ziyech schoot even later na een goede actie met Dolberg wild over. Inmiddels had De Ligt wat last van zijn been na een tik in het strafschopgebied van Fortuna.

Weer Neres!

Na 60 minuten werd Fortuna iets brutaler en kwam het iets meer op de helft van Ajax terecht. Maar net als in de eerste helft werd dat direct afgestraft. Neres werd aangespeeld in het strafschopgebied van Fortuna, draaide kort weg en schoot de bal kiezelhard in de benedenhoek buiten bereik van de keeper.. 3-0! Ajax ging door en Dolberg had pech met een kopbal op de paal. Taglifico werd vervangen door Daley Sinkgraven en even later werd Ziyech gewisseld door Labyad. Hiermee was Ten Hag door zijn drie wissels heen. Het laatste kwartier ging in, waarbij je een beetje het gevoel kreeg dat Ajax het wel goed vond. Toch was daar 6 minuten voor tijd een goede actie van Dolberg die op snelheid richting het strafschopgebied opstoomde en een niet te missen kans aan Tadic bood… 4-0! In de overige minuten vonden beide ploegen het wel best. Waardoor Ajax de plichtmatige wedstrijd tegen Fortuna Sittard goed had verteerd. Met bij vlagen aardig tot goed voetbal had Ajax ook deze horde eenvoudig genomen. Ajax wint de competitiewedstrijd met 4-0 tegen Fortuna Sittard. Woensdag wacht PEC Zwolle waarbij de drie punten weer heilig zullen zijn.