De eerste officiële wedstrijd van het seizoen 2019-2020 stond zaterdagavond op het programma. In strijd om de Johan Cruijff Schaal kwam PSV op bezoek bij de landskampioen én bekerwinnaar. Ajax wist de negende Johan Cruijff Schaal aan de prijzenkast toe te voegen door een 2-0-zege op de Eindhovenaren.

Erik ten Hag wist gelijk te verrassen met een aantal wijzigingen in zijn basisopstelling. Zo begonnen Lisandro  Martínez, Sergiño Dest, Joël Veltman en Perr Schuurs in de achterhoede. Daley Blind schoof daardoor een plekje door naar het middenveld. Ook startte André Onana in plaats van Bruno Varela. De Kameroener keerde begin deze week – vervroegd – terug en was dus fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen.

Ajax schoot uit de startblokken. Al na 35 seconden combineerde Ajax door de Eindhovense defensie heen en tikte Kasper Dolberg de bal achter doelman Zoet. Ajax zette het felle begin door en kreeg een aantal goede kansen. Achterin stond het goed bij de Amsterdammers, waar vooral Schuurs en Martínez uitblonken. PSV kreeg een paar kleine kansjes via Bergwijn (schotje van afstand) en Lammers (kopbal en goede lichaamsbeweging zonder vervolg). Voor rust drongen de bezoekers meer aan, maar echt gevaarlijk werden ze niet.

Aan het begin van de tweede helft was PSV de meest dreigende ploeg. Na een aantal gevaarlijke aanvallen werden ook de Amsterdammers dreigender. In de 53e minuut resulteerde een aanval van Ajax in een kans voor Van de Beek. De middenvelder zag zijn schot geblokt worden en via Veltman bij Blind eindigen. Blind schoot met links hard in de bovenhoek. Aan de andere kant was Malen twee keer dicht bij een treffer. Eén keer schoot hij wild over en de tweede keer miste hij net een voorzet. De Ajacieden lieten ook van zich spreken. Marin’s schot miste richting en Dest schoot na een goede actie op de paal. In de laatste tien minuten was Ajax de bovenliggende partij, maar golfde het spel op en neer. Vooral de fans waren in de slotfase op dreef met veel gezang. Voor als het nog niet duidelijk was, heeft elke Ajacied veel zin in het nieuwe seizoen en dat bleek wel gedurende deze wedstrijd. De 2-0 voorsprong kwam ook niet meer in gevaar en zo won Ajax de eerste prijs van het nieuwe seizoen!

Opstelling Ajax:
Onana; Veltman, Schuurs, Martínez (’59. Schöne), Dest; Marin, Blind (’83. Magállan), Van de Beek; Tadic, Dolberg, Promes (’59. Ziyech).

Wedstrijdverloop Ajax – PSV (Johan Cruijff Schaal):
‘1. 1-0 Dolberg
’53. 2-0 Blind