Ajax heeft in competitieverband opnieuw niet weten te winnen in De Galgenwaard. FC Utrecht hield de koploper van de Eredivisie op 1-1. Ajax wist dat het een heet middagje zou gaan worden tegen de angstgegner. Wanneer de Amsterdammers op bezoek komen, blijkt FC Utrecht ineens op strijdkracht veel meer te kunnen dan normaal.

In de eerste tien minuten kregen de Domstedelingen dan ook een paar kansjes. Het eerste echte gevaar van Ajax kwam uit een corner. Fischer schoot helaas in het zijnet. Na een kwartier was er een vrij opmerkelijk moment. Van Rhijn kreeg een gele kaart, maar het leek er toch sterk op dat Blind de overtreding maakte.

De Amsterdammers hadden na twintig minuten op voorsprong kunnen komen na een uitstekende vrije trap. Helaas werd de kopbal van Moisander gepareerd door de Utrecht-goalie. Ajax leek de controle langzaamaan terug te krijgen, maar tot grote kansen leidde dit niet. Voorzetten kwamen niet aan of de eindpass ontbrak. Het bleef natuurlijk uitkijken, want niet veel later kon Utrecht op voorsprong komen na makkelijk balverlies van Klaassen.

Maar Ajax heeft Daley Blind. In de 25e minuut schoot de Ajacied van een redelijke afstand mooi in de rechterhoek. Zijn manier van juichen was zo mogelijk nog mooier: armen gestrekt, twee gebalde vuisten omhoog en een serieus gezicht. Wat een held! Niet veel later kon Ajax zelfs op 0-2 komen na een prima schot van Fischer. Keeper Ruiter hield Utrecht op de been. Lang kon Ajax niet meer genieten van de voorsprong. Veltman liet zich kinderlijk eenvoudig uitspelen door De Ridder, die Cillessen omspeelde en scoorde: 1-1. Ajax moest weer vol gas geven en was dichtbij een nieuwe voorsprong. Een schot van Boilesen werd tien minuten voor rust helaas gekeerd. FC Utrecht leek nieuwe krachten te hebben gevonden na de gelijkmaker.

Direct na rust werd FC Utrecht ontzettend gevaarlijk. Een prachtig schot van De Ridder raakte de lat, tot opluchting van de Ajacieden. Aan Amsterdamse kant liepen de corners niet bepaald goed. Ajax probeerde meerdere korte corners, die allemaal leidden tot terugspeelballen. Eentje zelfs terug op keeper Cillessen. De Godenzonen waren het een beetje kwijt in de eerste tien minuten van de tweede helft. In de 57e minuut had Ajax eigenlijk op voorsprong moeten komen. Fischer en Serero zetten een prima aanval op waarbij de Deen zich uiteindelijk vrijspeelde voor de keeper; zijn schot ging echter voorlangs.

Bojan miste na ruim een uur spelen het overzicht. De Spanjaard zette een goede dribbel op, maar vergat de bal opzij te leggen naar Fischer, die meer kans zou hebben. Het was tevens de laatste actie van de huurling van FC Barcelona; Siem de Jong was zijn vervanger. Ajax begon slordiger te worden door veel onnodig balverlies te leiden. Rustig rondtikken en een gaatje zoeken leek er niet meer in te zitten. Utrecht zat er zo tegen de zeventigste minuut aardig doorheen en had steeds meer overtredinkjes nodig. Ajax zou daar dus van moeten profiteren.

Een kwartier voor tijd leek Ajax toch weer een aardige aanval op te zetten. Siem de Jong legde de bal in de zestien mooi terug op Klaassen. Helaas was zijn schot te zacht om Ruiter te passeren. Even later eindigde een schot van Schöne zelfs op de paal. Ajax drong aan en kwam wat dichter bij een doelpunt. Dat doelpunt viel helaas niet, hoewel de Amsterdammers wel steeds de aanval zochten. Van Rhijn gaf in kansrijke positie opnieuw een matige voorzet en Fischer gaf een te harde pass. Na acht wedstrijden op rij in winst omgezet te hebben, moet Ajax toch de punten delen met FC Utrecht.

Opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen (’49 Poulsen); Klaassen, Blind, Serero; Schöne, Bojan (’64 De Jong), Fischer

Opstelling FC Utrecht: Ruiter; Van der Winden, Delpierre (’58 Bjelica), Markiet, Vd Maarel; Ayoub, Toornstra, Sarota; De Ridder (’75 Quesada), Agudelo, Oar

Scoreverloop:
’25 Daley Blind (0-1)
’33 Steve de Ridder (1-1)