Ajax heeft ook de vijfde wedstrijd van 2017 gewonnen. Na PEC Zwolle (3-1), FC Utrecht (1-0), ADO Den Haag (3-0) en Roda JC (2-0) werd zondag in de Amsterdam ArenA Sparta Rotterdam met 2-0 verslagen.

De wedstrijd begon met een mooi eerbetoon aan de afgelopen zaterdag overleden Piet Keizer. Na een minuut stilte begon Ajax aanvankelijk goed aan de wedstrijd. Via mooie aanvallen werden er kansen gecreëerd. Toch lukte het de ploeg van trainer Peter Bosz niet om de ban te breken, waardoor Sparta af en toe van zich af beet. Davy Klaassen was een aantal keer dichtbij een doelpunt, maar zijn schoten werden telkens geblokt. Ook Nick Viergever zag zijn inzet bijna in het doel belandde, maar hij raakte de bal eigenlijk te goed waardoor ‘ie naast ging. Vlak voor rust zette Bertrand Traoré Ajax op een 1-0 voorsprong. De aanvaller begon voor het eerst in de basis na zijn terugkeer van de Afrika Cup en bekroonde dat met een doelpunt. Na een mooie actie schoot hij de bal hard in de korte hoek.

In de tweede helft ging Ajax direct op zoek naar meer goals. De tweede viel al binnen vijf minuten. Kasper Dolberg kan een voorzet van Hakim Ziyech van dichtbij binnen tikken. In de fase vlak na de 2-0 waren de Amsterdammers  heer en meester. Dolberg, Viergever, Klaassen, Traoré (paal) en Younes waagden allen een poging op de 3-0, maar die bleef uit. Met nog een kwartier te spelen haalde Bosz uitblinker Daley Sinkgraven naar de kant voor Jairo Riedewald, die centraal achterin ging spelen. Ook Frenkie de Jong, die zijn Eredivisiedebuut maakte voor Ajax, en Justin Kluivert kregen nog een paar minuten speeltijd. Beide talenten waren ook bijzonder dicht bij een goal. Na een mooie combinatie met Dolberg schoot Kluivert de bal over het doel van Kortsmit heen. De Jong kon op zijn beurt vlak voor tijd van een meter of achttien uithalen, maar zag zijn schot knap gekeerd worden door diezelfde Kortsmit. In de blessuretijd leek De Jong Younes te bedienen, maar de Duitser schoof de bal na een knappe actie rakelings naast.

Met de 2-0-zege blijft Ajax tweede staan in de Eredivisie. De Amsterdammers lieten na om aan het doelsaldo te werken. Komende donderdag staat de eerste Europese wedstrijd van 2017 op het programma, dan reist Ajax af naar Polen.