Ajax heeft zondagavond zijn eerste prijs van het seizoen gewonnen. De Amsterdammers wonnen in de Kuip de bekerfinale van Willem II met 0-4. Doelpunten kwamen van Blind, Huntelaar (2x) en Kristensen. De KNVB Beker is de eerste prijs sinds 2014, toen Ajax voor het laatst de Eredivisie-schaal won.

Wisselingen

Trainer Erik ten Hag had een verrassing in petto voor de bekerfinale. De oefenmeester besloot Joël Veltman, Lasse Schöne en David Neres buiten de eerste elf te houden. Rasmus Kristensen, Noussair Mazraoui en Klaas-Jan Huntelaar mochten daardoor in de basis starten. Ook Willem II deed een aantal aanpassingen in het elftal. Adrie Koster besloot meer verdedigend te gaan spelen en vooral in de counter gevaarlijk proberen te worden.

Moeizaam

Hoewel Ajax moeizaam van start ging, mede door het hoog drukzetten van Willem II, kreeg Ajax na tien minuten direct een prachtige kans om de openingstreffer te maken. Frenkie de Jong veroverde de bal met een sliding zoals alleen de middenvelder dat kan. Vervolgens wipte hij de bal naar Van de Beek, die een voorzet gaf op Huntelaar. De spits werkte de bal richting de lange hoek, maar de poging ging rakelings naast het doel van Willem II.

Na een kwartier kreeg de ploeg van oud-Ajax-trainer Adrie Koster de eerste kans. Dankerlui kreeg aan de rechterkant van het veld de bal, omspeelde zijn tegenstander en stoomde richting het doel van Onana. De oud-Ajacied gaf de bal vervolgens voor, maar wist geen medespeler te bereiken. Een minuut later leek Isak alsnog het eerste doelpunt van de wedstrijd te maken, maar De Jong wist het schot van de talentvolle spits te blokkeren. Zo bleven de kansen over en weer gaan.

Ajax kreeg de wedstrijd ondertussen maar niet in handen. Via een aantal hoekschoppen en een aangeraakt schot van Ziyech werden de Amsterdammers wél gevaarlijker, terwijl Willem II wat werd terug gedrongen. Maar de Tilburgers kwamen er dan weer razendsnel uit als de bal werd veroverd. Ajax bleef zeer slordig in balbezit, waardoor regelmatig balverlies werd geleden. Desondanks kwam Ajax in de 38ste minuut op een 0-1 voorsprong. Uit een hoekschop van Ajax werd Tadic bereikt. De Serviër gaf de bal indraaiend voor richting Blind, die verlengde en Wellenreuther kansloos liet.

Twee minuten later was het opnieuw raak. Na een geweldig uitgespeelde aanval aan de rechterkant, waarbij Ziyech zijn tegenstander op sublieme wijze omspeelde, kwam Huntelaar in balbezit op de rand van het strafschopgebied. De spits omspeelde de Willem II-verdediging en zag Van de Beek vrijstaan, maar schoof zélf de bal ontspannen langs de keeper: 0-2. Een fijne voorsprong om een kwartier mee te rusten.

Sterk Ajax

Willem II werd direct na rust gevaarlijk met twee kansen. Een counter van de Tilburgers eindigde bij Pavlidis, die een hard schot in de hoek in gedachten had. De poging werd echter tot hoekschop verwerkt. De corner die volgde kwam op het hoofd van Isak terecht en werd over gekopt. Het bracht Ajax direct tot de realiteit dat de overwinning nog niet over de streep was getrokken.

Na de kans van Willem II ging Ajax beter voetballen. Ziyech kreeg in de 53ste minuut een enorme kans. De buitenspeler werd door zijn landgenoot aan de rechterkant gevonden en zag Willem II-keeper Wellenreuther op zich af komen. Ziyech omspeelde de doelverdediger eenvoudig en zag dat het doel leeg was. Hij wilde echter nog een aantal verdedigers omspelen, waardoor hij maar niet tot schieten kwam. De bal kwam uiteindelijk bij Tadic die deze hoog over werkte.

De Amsterdammers hadden steeds minder te vrezen van Willem II en dat signaleerde Ten Hag ook. De coach besloot, zoals het leek ‘gepland’, Ziyech een half uur extra rust te geven voor de belangrijke wedstrijd van woensdag tegen Tottenham Hotspur. Neres kreeg nog dertig minuten de kans om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Ook Willem II bracht twee nieuwe spelers op het veld. Het ging daarmee aanvallender spelen.

De wissels van Willem II en Ajax pakte positief uit voor de Amsterdammers. De Tilburgers gingen meer naar voren spelen, waardoor er voor Ajax ruimte kwam om te voetballen. De Amsterdammers konden daardoor in de 67ste minuut de voorsprong uitbreiden. Van de Beek kwam alleen voor Wellenreuther te staan en gaf de bal opzij richting Huntelaar. De spits maakte koelbloedig zijn tweede doelpunt van de avond: 0-3. Een kwartier voor tijd kwam Ajax zelfs op een 0-4 voorsprong. Neres trok slim naar binnen toe, waardoor Kristensen vrij kwam te staan aan de rechterkant. De rechtsback kreeg de bal en schoot deze strak in de lange hoek: 0-4.

Het was een mooi moment om Frenkie de Jong, oud-speler van Willem II, naar de kant te halen. De middenvelder, die in de zomer naar Barcelona vertrekt, werd vervangen door Schöne. Tijdens de laatste tien minuten van de wedstrijd speelde Ajax de bal ontspannen rond. Een minuut voor tijd liep Blind nog tegen de bal aan na een vrije trap, maar een vijfde doelpunt zat er niet meer in. Zo won Ajax voor het eerst in negen jaar de KNVB Beker.

Opstelling Ajax: Onana; Kristensen, De Ligt, Blind, Tagliafico; Mazraoui, De Jong (79′. Schöne), Van de Beek; Ziyech (58′. Neres), Huntelaar, Tadic (73′. Labyad)