Ajax heeft onder andere Internazionale, Juventus, AC Milan, Arsenal, Dortmund, Basel en Club Brugge verslagen in de strijd om het Servische toptalent Dejan Meleg van Vojvodina Novi Sad. De zeventienjarige linksbuiten heeft nog geen profcontract, dus kan voor enkele tonnen opleidingsvergoeding overgenomen worden. “Ajax is een grote club en staat erom bekend jonge spelers de kans te geven”, luidde zijn eerste reactie tegenover De Telegraaf.

Dejan krijgt tot zaterdag de kans om zich te bewijzen bij Ajax. Een driejarig contract ligt al klaar. Als hij niet overtuigt wordt dit contract versnipperd, anders kan de mondelinge overeenkomst meteen getekend worden. Na het tekenen van zijn contract gaat hij op 1 oktober, de dag dat hij achttien wordt, naar Ajax. Vanaf de winterstop 2012/13 is hij dan speelgerechtigd. Mocht Servië economisch EU-partner worden, dan kan hij op 1 juli al over.

In het verleden heeft Ajax al diverse blunders gemaakt met Servische spelers. Met deze constructie lijkt dat eindelijk wél goed te komen. Zo kon Meteo Kovacic van Dinamo Zagreb twee jaar geleden voor enkele tonnen naar Ajax. Inmiddels speelt hij daar de sterren van de hemel, zijn diverse topclubs geïnteresseerd en is zijn waarde gestegen naar dertien miljoen. De Amsterdammers twijfelden toen echter.

Dat laatste gold ook voor Dusan Tadic van Groningen. Ajax vond hem niet goed genoeg toen hij nog in Servië speelde. Inmiddels speelt hij dit seizoen zeer constant en gaat hij komende zomer waarschijnlijk naar FC Twente voor de nodige miljoenen. Ook Miralem Sulejmani kon ook op nog jongere leeftijd naar Amsterdam vertrekken. Ook hij werd te licht bevonden. Het verdere verloop van de carrière van ‘Mickey’ is bekend.

Dejan Meleg bekeek met zijn zaakwaarnemers en Nederlandse begeleider Winny Haatrecht de wedstrijd van Ajax tegen AZ om de beker. Zondag was hij aanwezig bij de 6-0 overwinning van de regerend landskampioen tegen Heracles Almelo. In Servië denkt men de linksbuiten van het niveau Miralem Sulejmani en Dusan Tadic kan gaan worden.