Ajax heeft zich een goede uitgangspositie gegeven voor de terugwedstrijd in de halve finale van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag wonnen met 0-1 van Tottenham Hotspur, waarmee het de eerste stap zette richting de finale van het Miljardenbal. Volgende week woensdag kan Ajax het in de eigen Johan Cruijff Arena gaan afmaken.

Gehavend Tottenham Hotspur

Ajax speelde tegen een gehavend Tottenham Hotspur. De Engelsen moesten onder meer hun twee topspitsen, Kane (blessure) en Son (geschorst) missen, en speelden daarom verdedigender. De achterhoede bestond uit drie ex-verdedigers van Ajax: Sánchez, Alderweireld en Vertonghen. Ook Eriksen startte in de basis.

Duel in handen

Ajax begon zichtbaar nerveus aan het eerste duel in de halve finale van de Champions League. De eerste paar minuten lukte het de Amsterdammers de bal niet in de ploeg te houden, terwijl de Spurs hoog druk zette op de helft van de opponent. Maar zoals Ajax het eveneens tegen Bayern München, Real Madrid en Juventus deed, kwam het al snel in de eerste helft in de wedstrijd. Waar Neres, Tadic en Ziyech eerst nog een aantal keer op de drie ex-Ajacieden Sánchez, Alderweireld en Vertonghen stuitten, speelden de Amsterdammers ook daar snel makkelijker doorheen.

Tot grote kansen leidde het echter nog niet, tot een kwartier spelen. Een steekpass van Ziyech kwam voor de voeten terecht van middenvelder Van de Beek, die plotseling alleen voor Lloris kwam de staan. Van de Beek, die dit seizoen al vaker belangrijk was voor Ajax, bleef naar de keeper kijken en plaatste de bal keurig in de lange hoek: 0-1. Een betere start had Ajax zich niet kunnen wensen. Ook de minuten erna bleef Ajax voetballen, op zoek naar het tweede doelpunt. De Spurs werd een aantal keer gevaarlijk in de tegenaanval en bij vrije trappen.

De Engelsen kregen een klap te verwerken na ruim een half uur spelen. Bij een vrije trap kopte Vertonghen tegen het hoofd van zijn medespeler Alderweireld aan. Vertonghen bleef op het veld liggen met een snee in zijn neus, maar was toch meer aangeslagen dan eerder gedacht. De Belg werd gewisseld voor Sissoko, een aderlating voor Tottenham. Ajax bleef intussen kansen creëren. Vlak voor rust werd Neres weggestuurd met een lange pass. Sánchez bleek Neres echter te kunnen bijhouden en veroverde de bal eenvoudig. De Braziliaan werd overigens teruggefloten voor buitenspel. Alderweireld kreeg in de blessuretijd nog een grote kopkans uit een vrije trap, maar hij mikte over. Ook het afstandsschot van Sissiko ging mis. Ajax ging daardoor aan de thee met een 0-1 voorsprong.

‘Hete’ tweede helft

In tweede helft begon Ajax voortvarend. Eerst kreeg het nog een kans tegen via Llorente, maar in de tegenaanval werden de bezoekers gevaarlijk.  Het schot van Tagliafico ging maar net naast het doel van Lloris. De energie in de wedstrijd liep steeds hoger op. Tottenham was veelvuldig in de aanval, terwijl Ajax loerde op de tegenaanval. Die kregen ze via Ziyech, Neres en Tadic. De Serviër kon Van de Beek net niet bereiken: de bal werd weggewerkt naar de zijkant.

Tottenham bleef de bovenliggende partij en creëerde veelvuldig kansen. Ten Hag besloot daarom na ruim een uur in te grijpen. Hij haalde Schöne naar de zijkant en bracht Mazraoui binnen de lijnen. De rechtsback ging op het middenveld spelen, zijn voormalige positie. De wissel bracht Ajax wat meer aan het voetballen en tegelijkertijd energie in het elftal, alhoewel Ajax het lastig bleef houden met de sterke Engelsen. Daarbij hadden de Amsterdammers soms mazzel dat de Spurs hun aanval niet goed uitspeelde, waarbij overigens ook de Ajax-verdediging een compliment verdiende.

Een kwartier voor tijd kreeg Ajax een levensgrote kans. Mazraoui versnelde vanuit het middenveld en gaf de bal aan Tadic. De Serviër zag aan de linkerkant van het strafschopgebied Neres vrijstaan. De inzet van de Braziliaan raakte echter de paal. De wedstrijd bleef daardoor nog altijd spannend. Vier minuten voor tijd bracht Ten Hag Huntelaar in de spits in de hoop dat hij het tweede doelpunt zou maken. Het was echter vooral Ajax dat aan het verdedigen was. De Amsterdammers trokken uiteindelijk de overwinning over de streep. Een belangrijke overwinning richting de Champions League-finale.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (65′. Mazraoui), Van de Beek, De Jong; Ziyech (86′. Huntelaar), Tadic, Neres