Ajax speelt zaterdag de eerste wedstrijd van 2011. In Hamburg is HSV de tegenstander. Het oefenduel met de club uit het noorden van Duitsland vloeit nog voort uit de overgang van voormalig Ajax-coach Martin Jol. In het verleden speelde Ajax zeven keer eerder tegen HSV, met wisselend succes.

De laatste ontmoeting met HSV dateert van ruim twee jaar geleden. In het seizoen 2007-2008 trof Ajax de club uit de Bundesliga tijdens de poulefase van de UEFA Cup. Leonardo bezorgde Ajax op 27 november 2008 een 0-1 zege. Eind jaren tachtig was Ajax over twee duels te sterk in de Europa Cup II. In Hamburg won Ajax op 21 oktober 1987 met 1-0. Twee weken later won Ajax ook de return. Arnold Mühren en Hennie Meijer waren die avond trefzeker in het Olympisch Stadion. Dankzij de dubbele zege plaatste Ajax zich voor de kwartfinales van de Europacup voor bekerwinnaars.

Vier keer namen Ajax en HSV het in een oefenwedstrijd tegen elkaar op. Slechts een keer was Ajax de Duitsers daarin de baas. Alleen in 1975 won Ajax in vriendschappelijk verband (1-2). De overige drie oefenduels waren een prooi voor HSV. In 1980 verloor Ajax de strijd om de Mitsubishi Cup van HSV. In Keulen ging het Ajax van toenmalig coach Leo Beenhakker met 3-2 onderuit. Vijf jaar later speelde Ajax en HSV in Barcelona tegen elkaar. Onder toeziend oog van 80.000 supporters ging Ajax in Camp Nou met 2-1 onderuit. De Trofeo Juan Gamper kreeg daardoor een plaats in de prijzenkast van de Duitsers. De laatste vriendschappelijk ontmoeting vond plaats in 1996. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 1996-1997 ging het Ajax van Louis van Gaal met 2-1 onderuit in het Duitse Lingen an der Ems.

HSV – Ajax begint zaterdag om 16:00 uur.

Bron: Ajax.nl