De titelkansen van Ajax zijn na de winterstop gedaald van 60% naar op dit moment nog zo’n 28%, aldus het model van FiveThirtyEight. Op 20 januari had Ajax zelfs de koppositie kunnen pakken en had het de grootste kansen op de titel, nadat PSV in Emmen punten verspeelde. Het model houdt onder anderen rekening met eerdere eindklasseringen, marktwaarde van de selectie en expected goals.

Er werd toen voorspeld dat Ajax op 88 punten zou eindigen in de competitie, 1 punt boven PSV. Maar Ajax verzaakte vervolgens zelf ook tegen sc Heerenveen. Vervolgens ging Ajax ook nog onderuit tegen Feyenoord en Heracles Almelo, waardoor de titelkansen inmiddels geslonken zijn naar zo’n 28%. PSV liep uit naar een voorsprong van 6 punten en is met 72% kans op de titel nu de torenhoge favoriet.

De voorspelling is nu dat Ajax op 83 punten eindigt en PSV op 86. Dat zou betekenen dat Ajax nog 33 punten binnenhaalt en van de resterende 13 duels er 11 wint en 2 verliest. PSV zou in 13 duels nog 30 punten moeten halen om op het voorspelde aantal uit te komen.