De supporters maken er één groot feest van

De dag begon geweldig. De fans hadden er zin in en namen de binnenstad van Madrid volledig over. Overal op social media verschenen filmpjes over de geweldige sfeer die gecreëerd werd door de Amsterdamse supporters. Inmiddels waren er wel 2000 politieagenten opgetrommeld die het feest met enige angst en beven tegemoet zagen. De supporters waren er klaar voor. In de ochtend zagen wij het indrukwekkende filmpje over Donny, Kasper en Hakim. Nu was het de taak aan de spelers om hoop en geloof in een sensatie om te zetten en het ultieme doel te bereiken. Inmiddels gaven de kenners Johan Derksen en Ronald de Boer aan er niet heel veel heil in te zien. De trainer Ten Hag had er redelijk vertrouwen in. “We moeten realistisch spelen en daar toeslaan waar we kunnen”, vertelde de trainer van Ajax. Hij sloot af met “er is altijd een kans” en dat gaf de supporters hoop. De trainer had achteraf een vooruitziende blik.

Ajax slaat keihard toe

Ajax begon vanaf de aftrap met de Europese opstelling. Dus zonder Dolberg, maar met Tadic in de spits en Neres op de linkerflank. Wat ook opvallend was dat zes spelers van Ajax op scherp stonden, waaronder de hele achterhoede aangevuld met Ziyech en Van de Beek. De eerste minuten zag je direct de intentie van Real Madrid, die fel begonnen. Wat resulteerde in een kopbal van Varane op de kruising. Maar in de 7e minuut sloeg Ajax keihard toe. Ziyech pakte de bal aan de zijkant op, liep door en kreeg de bal terug in het strafschopgebied. Ziyech bedacht zich geen moment en joeg de bal in de goal… 0-1! De wedstrijd golfde daarna op en neer. Real leek iets sterker te worden en Ajax moest terug. In de 18e minuut een geweldige actie van Tadic die een steekbal op Neres gaf. Neres omspeelde Courtois…. 0-2! Wat een geweldige start! Wat een sensatie. 4 minuten later laat Neres de kans op 0-3 liggen als hij net naast Courtois en de goal stiftte. In de tegenaanval redde Onana knap op een schot van Vasquez. De wedstrijd golfde op en neer en verveelde geen moment. Ajax deed absoluut niet onder voor het hele grote Madrid. Mazraoui pakte helaas een gele kaart, omdat hij aan de noodrem moest trekken. Helaas voor hem zal hij de eerste wedstrijd in de kwartfinale missen.

De wissels van Real

Een kwartier voor de rust kwam de eerste wissel voor Real. Vasquez was te geblesseerd en werd vervangen door Bale. En het werd nog iets erger voor Real, want de Madrileense raket, Vinicius Junior, raakte ook geblesseerd en moest ook vervangen worden. Marco Asensio was zijn vervanger. Ajax ging inmiddels gewoon door met voetballen. De Ajax supporters lieten zich helemaal gaan en waren in het stadion en op de tv meer dan goed te horen. Ajax werd af en toe wel gewaarschuwd. 3 minuten voor de rust schoot Bale op de buitenkant paal. Ongeloof regeert na 45 minuten, want de winnaar van de afgelopen 3 Champions Leagues stond bij de rust met 0-2 achter in eigen huis tegen het “kleine” Ajax.

Kansen over en weer

Ook in de tweede helft zag je direct de plannen van Real Madrid. Ajax werd terug gedwongen door een furieus gestart Madrid. Asensio schoot rakelings naast. Het Madrileense publiek ging er toch maar weer achter staan. Real Madrid voelde dat en zette nogmaals aan. Donny van de Beek was heel dichtbij, maar stuitte op Courtois. Ajax werd opeens wakker en gaat weer meedoen in de wedstrijd. De spanning steeg tot ongelofelijke hoogtes. Wat opeens opviel, waren de ruimtes die ontstonden voor Ajax om te kunnen voetballen. Benzema slalomde wel heel makkelijk langs Ziyech, maar schoot (tot opluchting van alles wat Ajax lief is) de bal hard naast. Even later kreeg Mazraoui een mooie kans, maar schoot de bal in het zijnet. De wedstrijd bleef van een heel hoog niveau, zeker wat de spanning betrof.

De mooiste momenten van de wedstrijd

Dan het moment van de wedstrijd. Bal wel of niet over de zijlijn. Brych liet zich heel lang infomeren door de VAR. De aanleiding was de sliding van Mazraoui op de zijlijn en de fantastische goal van Tadic… 0-3!! Na lang beraad besloot de Duitse scheidsrechter in het voordeel van de Amsterdammers. En ook terecht, want het was ook niet waar te nemen. Dus deze goal moest tellen en de Duitser telde de goal dan ook. Amsterdamse supporters in Madrid, maar helemaal in Nederland werden bijkans gek. 0-3! Dat was toch niet te bevatten. Onana redt eerst nog, als Asensio toch de goal voor Madrid maakt, 1-3! Maar dan een vrije trap aan de linkerkant en paar meter van de achterlijn. Achter de bal staat Lasse Schöne. Dit was zijn moment moet hij gedacht hebben. Hij zag Courtois iets voor zijn goal staan en bedacht zich geen moment…. zijn allermooiste…. een wonderbal… 1-4!! Ajax Amsterdam en Schöne deden het! De spelers werden helemaal gek en boven in het stadion komt een oorverdovend geluid. Frenkie de Jong wilde het nog even spannend maken en gaf Real een unieke kans op een doelpunt, maar Onana wilde hier gelukkig niet aan meewerken. Tadic gaf Ziyech De kans op de 1-5, maar helaas schoot Ziyech hoog over.

Ajax ging gewoon door. Real mocht de bal hebben en Ajax hield tegen. Inmiddels klonk het gezang nog meer aan uit het Ajax vak. Helemaal toen Real Madrid ook nog met 10 man verder moest door een smerige overtreding op Donny van de Beek door Nacho. De tijd tikte verder weg en de sensatie is compleet. Ajax schakelt Real uit.