© Proshots

Ajax gaat thuis tegen Benfica op jacht naar de tweede overwinning in de Champions League. Eerder in de groepsfase liet Ajax zien zijn mannetje te kunnen staan tegen topploegen als Bayern München en wist het gemakkelijk te winnen van AEK Athene. De volgende horde op weg naar de volgende ronde is recordkampioen Benfica. De Portugezen staan derde in de poule met drie punten. Uit bij AEK Athene werd, na een aparte scoreverloop de eerste overwinning binnen gehaald door de Portugezen. Tijdens de persconferentie werd Ajax – Benfica als sleutelwedstrijd bestempeld. Ajax kan Benfica namelijk op vier punten zetten als het zou winnen.

Erik Ten Hag kiest voor een andere opstelling ten opzichten van Bayern uit, zo begint Maximillian Wöber op de bank, en start Kasper Dolberg. De elf namen die aan de start mochten beginnen zijn als volgt: Onana, De Ligt, Tagliafico, Mazraoui, Blind, Schöne, Ziyech, F. de Jong, Van de Beek, Dolberg, Tadic.

Speldenprikjes

Ajax begint wisselvallig aan het eerste kwartier van de wedstrijd, de eerste speldenprikjes werden aanvalland uitgedeeld door Ajax. Waar het Benfica een aantal keer goed uit de counter zag komen was het Andre Onana die de brilstand op het bord wist te houden. Na iets meer dan twintig minuten krijgt Ajax de eerste grote kans, Kasper Dolberg wordt vrij voor de keeper gezet maar stuit op de doelman. Ajax speelt een goede eerste helft, Benfica loert op de fouten van Ajax maar weet geen grote kansen te creëren. André Onana krijgt ruim vijf minuten voor het einde van de eerste helft de gele kaart toegekend, niet wetende waarom wordt de kaart genoteerd. Vlak daarna krijgt Ajax wederom een grote kans, de bal lijkt na de inzet van Tagliafico over de lijn maar het Goal Decision horloge van de scheidsrechter zegt dat de bal niet in zijn geheel over de lijn is geweest. Beide ploegen gaan met 0-0 de rust in, Ajax zal in de opbouw zorgvuldiger met de bal om moeten gaan. Daarnaast is de omschakeling door de slordigheden van Ajax een wapen voor de Portugezen, gelukkig voor de Amsterdammers nog niet zo gevaarlijk dat de bezoekers op voorsprong kwamen.

Zwaarbevochten

De wedstrijd gaat verder zoals het stopte in de eerste helft, Ajax heeft veelvuldig de bal, Benfica blijft loeren op foutjes van Ajax. Het eerste wapenfeit van Ajax vind plaats na iets minder dan een uur, Ziyech draait knap weg bij zijn tegenstander, haalt uit maar ziet zijn schot naast het doel gaan. Het is een tweede helft met weinig kansen aan beide kanten, zowel Ajax als Benfica weet niet gevaarlijk te worden tot iets meer dan een kwartier voor tijd, Donny van de Beek wordt vrij voor de keeper gezet maar schiet de bal slecht in, hoog in de richting van de keeper, stand blijft 0-0. Ajax lijkt tien minuten voor tijd op, het laat de bal aan Benfica en houdt tegen. twee minuten voor tijd komt David Neres in de ploeg, Donny van de Beek maakt plaats voor de Braziliaan. Ondanks de ontelbare keren dat de scheidsrechter het spel stil heeft gelegd wordt er maar drie minuten bij getrokken. Dan toch, dan toch is daar de 1-0 voor Ajax, Mazraoui haalt uit na een afgeslagen bal, via een speler van Benfica gaat de bal toch in het doel, 1-0.