Zoals elk jaar stelt NUSport de inkomens Top 100 over Nederlandse sporters op. Voornamelijk voetballers zijn in de lijst te vinden. Sterker nog, de enige niet-voetballer in de top tien staat op de achtste plaats: honkballer Andruw Jones. De best verdienende sporter over boekjaar 2011 is Wesley Sneijder, de middenvelder is één van de vele ex-Ajacieden in de lijst. Sneijder mocht maar liefst 12.120.000 euro op zijn bankrekening bijschrijven. Ruim twee miljoen euro meer dan alle tien de Ajax-spelers in de lijst bij elkaar. Mark van Bommel staat op de tweede plaats met 9.620.000 euro, Arjen Robben verdiende twintigduizend euro minder.

Ajax1.nl neemt elk jaar de lijst onder de loep en maakt een overzicht van de tien best verdienende Ajacieden. Daarnaast werpen we onze schijnwerpers op een aantal ex-Ajacieden in de lijst. Op een prominente vierde plaats staat Nigel de Jong. De middenvelder van Manchester City ontving een maar liefst 8.610.000 euro in het afgelopen jaar. Daarmee verdiende hij ruim drie miljoen meer dan de volgende ex-Ajacied in de lijst: Clarence Seedorf. De speler van AC Milan verdiende vijf miljoen in 2011. Het is dan maar de vraag hoe Ajax Seedorf ooit terug naar Amsterdam zou willen halen.

Een andere ex-Ajacied in de top tien, is John Heitinga. Met de negende plaats doet de verdediger het zeker niet slecht. De verdediger van Everton, die daar sinds enkele maanden op een zijspoor is beland, gaf aan op korte termijn in Amsterdam terug te willen keren. Gezien het salarisplafond dat Ajax stelt, zal de international flink moeten inleveren. Het is onwaarschijnlijk dat Ajax hem een bedrag om en nabij de 4,5 miljoen zal schenken. De laatste oud-Ajacied in de algehele top tien is Klaas-Jan Huntelaar. De spits verdiende vorig jaar 50.000 euro minder dan Heitinga.

Onze lijst werd vorig jaar aangevoerd door Maarten Stekelenburg (2,15 miljoen), Demy de Zeeuw (1,65 miljoen) en Urby Emanuelson (1,5 miljoen). Stekelenburg en De Zeeuw vertrokken een half jaar geleden, in de zomerse transferperiode. Emanuelson vertrok een half jaar eerder naar AC Milan. Door hun transfer zijn ze aanzienlijk meer gaan verdienen Maarten Stekelenburg pakte in 2011 maar liefst 3,77 miljoen mee, De Zeeuw moest het bij Spartak doen met 2.75 miljoen en Emanuelson 2.1 miljoen euro. Dat laatste inkomen staat gelijk aan het inkomen van de best verdienende Ajaxspeler uit 2011.

Dan is het eindelijk tijd om de top tien van Ajaxspelers te behandelen! Te beginnen met…

10. André Ooijer (€600.000)

Inmiddels is André Ooijer de zoveelste centrale verdediger in de pikorde van Frank de Boer. Volgens de oefenmeester is zijn rol buiten de lijnen echter nog altijd onschatbaar. Ondanks dat hij momenteel met een blessure kampt, heeft hij in 2011 alsnog een prima inkomen van zeshonderdduizend euro. Het jaar ervoor verdiende de ex-international nog 1.100.000 euro. Het eerste half jaar van 2010 speelde hij nog voor PSV, waar hij waarschijnlijk een hoger salaris had dan in Amsterdam. De geboren Amsterdammer, die jarenlang speelde in Eindhoven, staat op plaats 86 en verdient daar mee het minst van alle Ajacieden in de lijst. Ter vergelijking: onder andere Leroy Fer, Piet Velthuizen, Ron Vlaar en Roy Beerens verdienen evenveel.

9. Jasper Cillessen (€610.000)

Een half jaar geleden kwam hij over van NEC, waardoor zijn salaris flink is toegenomen. In dat halve jaar heeft de reservedoelman van Ajax zeker goede zaken gedaan. Met een 84ste plaats op de ranglijst en een salaris van 610.000 euro, mag hij zeker niet klagen. Daarbij moet niet vergeten worden, dat zijn salaris van NEC bij het bedrag is opgenomen. Deze was fors lager dan zijn Amsterdamse salaris. Ajax betaalde afgelopen zomer 3,2 miljoen euro voor de sluitpost, een gedeelte hiervan is naar de doelman zelf gegaan.

8. Daley Blind (€660.000)

Forse kritiek kreeg de verdediger annex middenvelder de afgelopen tijd te verduren. “Daley Blind rendeert in geen enkel systeem”, aldus de harde woorden van Johan Derksen vorige week, in de uitzending van Voetbal International. Voor een niet-renderende speler mag hij qua salaris zeker niet klagen. Met 660.000 euro is hij de laatste Ajacied die minder dan driekwart miljoen verdiende in het afgelopen jaar. Eind 2008 tekende hij een contract ter waarde van een kwart miljoen. Jaarlijks komt er een ton bij, door het kampioenschap van afgelopen jaar werd dat salaris nog eens verhoogd.

7. Kenneth Vermeer (€750.000)

Dat het verschil tussen de keepers bij Ajax niet aanzienlijk groot is, wordt wel duidelijk uit het feit dat Kenneth Vermeer afgelopen jaar 750.000 euro verdiende. Sterker nog, de sluitpost komt niet in de buurt van het salaris van Maarten Stekelenburg in 2010 (2,1 miljoen). Desondanks zal hij zeker niet klagen met zijn bankrekening. Helaas voor de eerste doelman moest hij in 2011 een groot aantal wedstrijden missen vanwege een achillespeesblessure. Hierdoor ontving hij niet de volledige kampioensbonus. Vermeer steeg van de 85ste naar de 71e plaats op de ranglijst.

6. Siem de Jong (€880.000)

Eén van de belangrijkste Ajacieden weet net niet het linkerrijtje van onze top tien te halen. Siem de Jong moest het doen met ‘slechts’ € 880.000. Dit salaris zal volgend jaar aanzienlijk toenemen, aangezien hij halverwege 2011 een nieuw contract tekende. Eén van de voorwaarden van dit contract, is dat zijn salaris jaarlijks zal stijgen. Daarnaast weegt de kampioensbonus goed mee in zijn inkomsten. Vorig jaar wist hij onze top tien niet te halen. Sterker nog, hij stond niet eens in de top 100 van NUSport. Met een 56e plaats maakt hij dan ook een flinke opmars.

5. Vurnon Anita (€900.000)

Een andere nieuweling in onze lijst is Vurnon Anita. De allround verdediger wordt met de week belangrijker voor Ajax en daar hoort een goed salaris bij. Met negen ton per jaar lukt dat dan ook zeer zeker. Zeuren over zijn positie, die elke week wel anders is, zal hij nooit doen. Het is een wonder dat de kleine Anita nog bij Ajax speelt, gezien de geruchten afgelopen maanden.  Met een mooie kampioensbonus in zijn zak, staat Vurnon Anita, drievoudig international, op een keurige vijfde plek in onze top tien!

4. Ismail Aissati (€1.000.000)

In het eerste halve jaar van 2011 nog op huurbasis actief voor Vitesse. Na een lange tijd sinds eind 2011 weer terug in de A-selectie van Ajax. Toch is er weinig veranderd. Hij heeft hetzelfde inkomen als vorig jaar, maar wel flink gestegen in onze ranglijst. Vorig jaar stond hij zevende en nu valt hij net buiten de top drie. Net zoals Anita speelde hij de afgelopen periode op zeer veel verschillende posities. Helemaal positief is het publiek nog niet, maar als één iemand het voorbeeld is dat inzet tonen loont, is Aissati het wel!

3. Theo Janssen (€1.150.000)

Vorig jaar zomer kwam hij over van FC Twente, waar hij al een vorstelijk salaris verdiende. Dit salaris steeg zelfs naar anderhalf miljoen per jaar bij Ajax. Wekelijks basisspeler en doet redelijk goede zaken als linkermiddenvelder, na de blessure van Kolbeinn Sigthórsson. Zijn oude niveau is nog ver te zoeken, waardoor men suggereert dat Janssen inmiddels over de top is. Zijn salaris is dat zeker niet. Bij NUSport staat hij inmiddels 38ste, bij ons op de derde plaats. Van dit salaris kan hij prima een extra tatoeage laten zetten. Drie sterren op de borst een optie?

2. Gregory van der Wiel (€1.450.000)

Iemand die al drie sterren op de borst heeft staan, is Gregory van der Wiel. Tikte de anderhalf miljoen net niet aan, maar mag alles behalve klagen. Begon ooit met een salaris van acht ton. Deze is in twee jaar tijd gestegen naar een miljoen euro per jaar. Daarnaast zorgen zijn videoclips en reclames voor een aantal mooie bijverdiensten. Een transfer naar het buitenland lijkt een kwestie van tijd. Valencia zou concreet zijn voor de rechtsachter van Ajax en Oranje. Eén ding is zeker; zijn salaris zal de komende jaren flink gaan toenemen.

1. Mounir El Hamdaoui (€2.100.000)

Dan is het tijd voor de nummer één in de ranking. Marokkaans international, maar wél een Nederlands paspoort. Een jaarsalaris van maar liefst 1,8 miljoen euro en ook nog een deel van zijn kampioensbonus zorgen voor een inkomen van maar liefst 2,1 miljoen euro. Een uitkomst die bij veel Ajacieden het nodige stof zal doen opwaaien, Mounir el Hamdaoui verdient het meeste van alle Nederlandse Ajacieden. Een vertrek lijkt voorlopig uitgesloten, er zijn maar weinig clubs die dit salaris willen evenaren voor de aanvaller.

Vergeleken met voorgaand jaar is de volledige top vier (Evander Sno, Urby Emanuelson, Demy de Zeeuw en Maarten Stekelenburg), samen met Robbie Wielaert vertrokken. Zij worden vervangen door Jasper Cillessen, Daley Blind, Siem de Jong, Vurnon Anita en Theo Janssen. Hekkensluiter vorig jaar was Kenneth Vermeer met een inkomen van zeven ton. Eén plek hoger vonden we Wielaert met negen ton. De totale top tien van 2011 verdiende een bedrag van elf miljoen euro, wat inhoudt dat de salarissen van de top tien dit jaar met meer dan een miljoen zijn gedaald. Een positieve trend in de salarishuishouding van Ajax.

*NB: In deze lijst staan alleen spelers met een Nederlands paspoort, onder andere Jan Vertonghen en Miralem Sulejmani ontbreken dus. Mounir El Hamdaoui en Ismail Aissati zijn in het bezit van een Nederlands paspoort, ondanks dat zij uitkomen voor het Marokkaanse elftal.*

Stanley Wijnen – Ajax1.nl