Er was eens een jongetje met een longsleeve shirt…

Het is 1993. In het door burgeroorlogen en hongersnood geteisterde Eritrea. Waar viervoudig Olympisch schaatskampioen Johann Olav Koss een jongetje ontmoette. Een jongetje dat populair was, omdat hij een longsleeve shirt had.

Hij rolde dit shirt met lange mouwen op tot een voetbal waarmee hij en z’n vriendjes konden spelen. Johann zag met eigen ogen hoe de kinderen opgingen in het spel. Vrij van zorgen. Dit raakte hem zo, dat hij iets wilde doen. Hij mobiliseerde het Noorse publiek om geld in te zamelen. De opbrengst was ruim 18 miljoen euro. Johann keerde terug met een vliegtuig vol sport- en speelmaterialen. Waaronder een bal, voor het jongetje en zijn vriendjes.

De media zette vraagtekens bij de actie van Johann: speelgoed brengen naar een land waar mensen sterven van de honger? De President van Eritrea die Johann ontving zei echter: “Dit is het mooiste cadeau. Er is meer in het leven dan in leven gehouden worden. Onze kinderen moeten kunnen spelen zoals ieder ander kind.” En daar, in Eritrea, werd de kracht van spelen zo zichtbaar dat Johann besloot zich hier wereldwijd voor in te zetten. Zo begint het verhaal van Right To Play.

Ook Ajax1.nl vindt het belangrijk dat kinderen wereldwijd de mogelijkheid hebben om de kracht van spelen te ontdekken. Daarom steunen wij Right to Play.

Dat doen we door aandacht te vragen voor Right to Play met de shirtball-actie op Instagram. Maar ook met een donatie. Wil jij Right to Play ook steunen? Maak een shirtball en plaats je filmpje op Instagram. Zo help je mee om aandacht te vragen voor het werk van Right to Play. Een donatie doen mag natuurlijk ook!