Ajacieden staan algemeen bekend om hun uitgesproken mening. Daarom besloot Ajax1.nl een panel samen te stellen om een selecte groep Ajacieden geregeld de mogelijkheid te geven hun mening te ventileren over diverse Ajax-gerelateerde thema’s. Onze panelleden zijn tussen de 16 en 52 jaar oud en komen uit alle hoeken van het land: van Noord-Holland tot Gelderland en van Noord-Brabant tot Drenthe. In de tweede editie hebben we de leden van het panel gevraagd naar hun mening over de verdediging in Ajax, nu deze door blessures en een schorsing flink is uitgedund.

Basisplaatsen

Wanneer iedereen fit is en er geen schorsingen zijn, dan moeten Mitchell Dijks en Kenny Tete altijd in de basis staan. Daar was ons panel het unaniem over eens. Ook over basisplaatsen voor Joël Veltman en Jaïro Riedewald was het panel vrijwel unaniem. “Tete heeft wel aangetoond zijn plek in de basis te verdienen. Hij was de meest constante factor in de eerste seizoenshelft en één van de betere verdedigers van Nederland. Veltman vind ik ondanks enkele zwakkere periodes een prima verdediger, die ontzettend strak kan verdedigen. Riedewald is een groot talent en ik ben absoluut geen fan van Viergever. Dijks is eigenlijk de enige optie op links. Viergever op links is verschrikkelijk en Boilesen heeft bewezen het niveau niet aan te kunnen”, zo is de toelichting van de 18-jarige Teun.

De meeste panelleden zijn het er dan ook over eens dat Nicolai Boilesen niet hoeft terug te keren bij Ajax 1, ondanks de blessures en schorsing die er nu zijn. “Hij heeft zijn kansen verspeeld”, zo luidde het argument van onder anderen Riemer Jager.

Owusu

Maar omdat er nog slechts vier verdedigers over zijn, zal er aankomend weekend toch minstens één extra verdediger bij de selectie gehaald moeten worden. Leeroy Owusu ontbrak maandagavond bij Jong Ajax en lijkt dan ook de grootste kanshebber te zijn. Ook onder onze panelleden is de rechtsback het populairst: 65% van het panel ziet hem graag bij de selectie zondag. “Owusu lijkt mij logisch. Veltman terug naar het centrum en Owusu als Back-up voor Van Rhijn. Al vraag ik mij af of Gudelj ook op de positie van Riedewald zou kunnen spelen? En 3-4-3 tegen Excelsior zou ook moeten kunnen. Het is een doelsaldo-wedstrijd”, aldus Jacco.
Naast Owusu worden Terry Lartey-Sanniez en Damian van Bruggen meerdere malen genoemd. Opvallend: door 15% van de panelleden wordt ook de pas 16-jarige Matthijs de Ligt genoemd. De Ligt trainde woensdag voor het eerst mee met Ajax 1. “De Ligt is nog heel erg jong, maar ik denk dat je hem tegen een club als Excelsior prima kan laten spelen”, vindt Mika Oussoren. Hoewel ook Jimmy aan De Ligt dacht, vindt hij dat er voorzichtig omgegaan moet worden met de jonge verdediger: “Het afbreukrisico is voor hem te groot.”

Of we ons zorgen moeten maken over de verdediging van Ajax, daar zijn de meningen over verdeeld. “In twee maanden van de beste linie van het elftal naar het zorgenkindje. En dat door twee blessures. Dan is er iets mis met je selectieopbouw. Er zouden echte alternatieven moeten zijn, geen Nick Viergevers”, zo vindt Jona Douma. Aviv Shoshan is echter optimistischer: “Omdat Ajax alleen nog actief is in de Eredivisie, is het niet nodig om zorgen te maken over de verdediging. Met 5 verdedigers red je het wel van weekend tot weekend.”

Wil je ook deelnemen aan het Ajax1.nl panel? Stuur dan een e-mail naar jessica@tekona.nl en wie weet word je uitgekozen om mee te praten!