Ajacieden staan algemeen bekend om hun uitgesproken mening. Daarom besloot Ajax1.nl een panel samen te stellen om een selecte groep Ajacieden geregeld de mogelijkheid te geven hun mening te ventileren over diverse Ajax-gerelateerde thema’s. Onze panelleden zijn tussen de 16 en 52 jaar oud en komen uit alle hoeken van het land: van Noord-Holland tot Gelderland en van Noord-Brabant tot Drenthe. In de eerste editie hebben we de leden van het panel gevraagd naar hun mening over het transferbeleid van Ajax.

Ajax moest zondag na het gelijkspel tegen Roda JC de koppositie afstaan aan PSV. 64 procent van ons panel is er dan ook van overtuigd dat Ajax minimaal één versterking nodig heeft om kampioen te worden. De panelleden zijn het er vrijwel unaniem over eens dat die versterking een aanvallende zou moeten zijn.

Of die aanvallende versterking dan een spits of een buitenspeler zou moeten zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. “Je kunt niet gevaarlijk worden met twee spelers aan de zijkant die veelal binnendoor gaan. Dat doen Younes, El Ghazi, Schöne en Fischer eigenlijk allemaal, waardoor Milik een beetje voor Jan met de korte achternaam op het veld staat”, aldus panellid Aljan Wassens. Toch wordt ook vaak de zwakke bezetting van de spitspositie genoemd: “Sanogo is niet capabel voor het niveau van Ajax en Milik heeft te vaak last van een spreekwoordelijke off day”, zo vindt Dennis den Boer.
Voordat Ajax een speler aan mag trekken, moest er van de RvC eigenlijk eerst een speler verkocht worden. 78 procent van het panel vindt dat de RvC zich niet te veel met het transferbeleid moet bemoeien. Maar als er dan echt eerst spelers verkocht moeten worden, dan worden Duarte (100%) en Boilesen (86%) als eersten de deur gewezen door ons panel. Ook Serero (43%) en Viergever (36%) worden geregeld genoemd. De redenen zijn duidelijk: “Deze spelers zijn overbodig en middelmaat”, schrijft Bert over Duarte en Boilesen. Mees ziet daarnaast ook Heitinga en Serero graag vertrekken: “Ze spelen nooit en voegen niets toe. Ze kosten alleen maar geld.”

Behalve het halen van een nieuwe aanvaller, is er nog een andere (gratis) optie: het terughalen van Richairo Zivkovic, die bij Willem II niet meer op speeltijd kan rekenen. 78 procent van het panel ziet echter liever dat Zivkovic verhuurd of zelfs verkocht wordt. “Hij moet weer het gevoel krijgen dat hij het nog kan”, aldus Jacco.

Aangezien Ajax nog minder dan 24 uur heeft om toe te slaan op de transfermarkt, heeft het panel ook nog wat tips voor Marc Overmars. “Pal André Halland van Rosenborg is technisch zeer vaardig en kan uit stilstand een mannetje passeren”, zo weet Jimmy te vertellen. Andere namen die genoemd worden door het panel zijn onder anderen Eran Zahavi van Maccabi Tel Aviv en Andrija Zivkovic van Partizan Belgrado. Ook oud-Ajacieden Huntelaar, Babel en De Jong werden genoemd.

Hoewel ze denken dat een aankoop nodig is om kampioen te worden, zien sommige panelleden toch liever dat er helemaal niemand wordt gehaald: “Eerlijk gezegd heb ik het liefste dat er niet gekocht wordt, aangezien Overmars en De Boer vaak voor te veel geld de verkeerde spelers halen”, aldus Jimmy. “Het is Studio Sport beleid. Ik kan je ook vertellen dat Dijks en Gudelj vorig seizoen goed waren. Waar heb je scouts voor?”, vraagt panellid Aviv Shoshan zich hardop af.

Wil je ook deelnemen aan het Ajax1.nl panel? Stuur dan een e-mail naar jessica@tekona.nl en wie weet word je uitgekozen om mee te praten!