Toby Alderweireld staat aan de vooravond van het WK 2018 met België. De centrale verdediger heeft samengewerkt met een aantal grote coaches, maar leerde van niemand zoveel als van Frank de Boer. In gesprek met Het Laatste Nieuws vertelt de Belg over de invloed van Frank de Boer op zijn carrière.

“Frank is een geweldige coach. En ik vind het spijtig dat zijn passages bij Inter en Crystal Palace geen succes waren. Hoe De Boer mij inzicht gaf in het spelletje… ongelooflijk. Ik heb zó ontzettend veel opgestoken over positiespel. De Boer leerde hoe je moest staan om toch telkens een seconde extra te hebben om na te denken over je volgende actie.”

Diego Simeone speelde een grote rol in Alderweirelds ontwikkeling als verdediger. “Als je mij vraagt van wie ik het meest heb opgestoken puur naar verdedigen, dan zeg ik Simeone. Bijvoorbeeld: in de zestienmeter mag je een bal nooit wegkoppen richting de grond, maar altijd in de lucht. Simeone redeneerde dat bij een bal naar de grond de verdediging minder tijd heeft om zich te herorganiseren.”

“Of nog: nooit een bal aannemen in je eigen strafschopgebied. Er kon veel te veel fout gaan. Simeone werd hélemaal gek als je een bal doodlegde in je eigen box”, lacht de oud-Ajacied. Voor Alderweireld begint het WK aanstaande maandag om 17.00 uur met een wedstrijd tegen Panama.