Toby Alderweireld is bij Ajax misschien wel het beste voorbeeld van welke reuzenstappen er in Europees verband kunnen worden gemaakt. De Belg kreeg van Marco van Basten twee seizoenen geleden al het volste vertrouwen, hield zich internationaal uitstekend staande, maar raakte onder Martin Jol zijn plek weer even kwijt. „Op dit moment haalt Toby een hoog niveau en is hij zeer constant”, beschrijft Ajax-trainer Frank de Boer de komeetachtige ontwikkeling van de centrumverdediger.

„De laatste tijd heeft hij zelfs twee keer gescoord en een assist gegeven. Maar zijn voornaamste taak is verdedigen en dat gaat hem vrij goed af.”

De woensdag in de ArenA aanwezige Belgische journalisten wreven in hun handen toen Alderweirelds rol in de Belgisch nationale ploeg (rechtervleugelverdediger) ter sprake kwam. „Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat rechtsback niet zijn beste positie is”, aldus de openhartige De Boer. Diens toevoeging dat de Rode Duivels een aantal andere, sterke centrumverdedigers hebben en het ’uit nood’ natuurlijk wel een goede oplossing is, leek aan de zuiderburen voorbij te gaan.

Bron: Telegraaf     Foto afdb ~ Oscar