Toby Alderweireld weet niet zeker of hij nou blij of ontevreden moet zijn met het gelijkspel tegen Manchester City. Tegenover de camera’s van NOS zegt de verdediger dat Ajax het misschien nog wel kon afmaken. “We stonden 2-0 voor, alleen de tweede helft was lastig. Zij zetten ons onder druk en komen we er voetballend niet uit. Dan is het overleven.”

Jack van Gelder van de NOS wijst Alderweireld erop dat het Ajax in de eerste wel geregeld lukte om er voetballend uit te komen. “We wisten dat we dat tegen dit team konden,” aldus de Belg. In de tweede helft werd Ajax meer teruggedrongen en kwamen ze er niet goed uit. “Dan wordt het lastig.”

Hoewel Alderweireld liever had gewonnen is hij uiteindelijk toch redelijk tevreden. “We maken wel een goede kans op Europa League. Misschien met een klein mirakel zelfs nog de Champions League.” Volgens de verdediger geeft dit gelijkspel wel vertrouwen. Het is niet veel clubs gegund om op bezoek bij Manchester City een goed resultaat te behalen.

Het blijft toch opmerkelijk dat Ajax tegen zulke clubs prima voetbal laat zien maar in de Eredivisie totaal niet. Van Gelder vraagt zich af wanneer Ajax nou eens een overwinning uit het vuur gaat slepen wanneer ze met twee goals voorstaan. Alderweireld erkent dat daar aan gewerkt moet worden. Het is wel “lastig tegen zulke tegenstanders,” zegt Alderweireld. Van Gelder merkt op dat Ajax de voorsprong ook verspeelde tegen Heracles Almelo en Vitesse. Dat zijn toch clubs van een ander niveau dan Manchester City. Alderweireld denkt dat het iets mentaals is. “Nu wacht Zwolle zondag. Die ondergrens die we hebben moeten we naar boven krikken.”