De Eredivisie maakt zich op voor een ultiem spannend slotduel in de ArenA. Ajacied Toby Alderweireld verheugt zich erop. “Ik denk dat de kansen fifty-fifty zijn.”

Alderweireld won zondag met Ajax bij sc Heerenveen (1-2). Makkelijk ging dat niet. Ondanks een stortvloed aan Amsterdamse kansen na rust, bleef het spannend. “De eerste helft was voor hun, na rust pakten wij het op en kregen we kansen op 1-3 en 1-4. Die vielen niet, waardoor zij de bal erin bleven pompen. Het was een wedstrijd waarin we ons hoofd boven water moesten houden. Dat hebben we gedaan.”

Tussenstanden gezien

Net als in de duels met Heracles Almelo, FC Groningen, NEC en Excelsior lukte het Ajax niet om de wedstrijd te controleren. “Het was een beetje nervositeit misschien”, denkt Alderweireld in gesprek met Goal.com. “We moesten minder achteruit lopen, al was dat ook de verdienste van Heerenveen. Het is lastig om hier te spelen. Heerenveen-uit win je niet zo makkelijk.”

“We wisten dat onze concurrenten aan het winnen waren, dat had ik op het scorebord gezien”, vervolgde Alderweireld. “Dan wordt het extra spannend, maar over vijf jaar hoor je niemand meer over de manier waarop we hebben gewonnen. Met de spanning in het veld viel het best mee. Ik was alleen maar bezig met ‘geen goal tegen krijgen’. We hadden een beetje geluk, maar dat heb je nodig.”

Champions League-sfeer

Heel Ajax snakt naar het dertigste kampioenschap, dat nu al zes seizoenen is uitgebleven. Een zevende seizoen op rij zonder titel zou een mokerslag zijn, zeker nu de club het in eigen handen heeft. Alderweireld speelt als ‘opwarmertje’ de bekerfinale, ook tegen FC Twente. “Bizar eigenlijk. Het zijn twee droomfinales.”

“De laatste jaren hebben ze het vaak over de ontknoping in 2007 gehad. We zouden dat nooit meer mee gaan maken, maar dit is misschien nog wel mooier. Wie wint is kampioen. In een kolkende ArenA, die de sfeer van de Champions League gaat overstijgen, moeten we gewoon winnen. De wil is enorm. Bij iedereen. Twente heeft genoeg aan een gelijkspel. Met ons thuisvoordeel meegerekend denk ik dat de kansen fifty-fifty zijn. Het kan de mooiste wedstrijd van mijn carrière worden. Ik ga er vanuit dat het die ook gaat worden.”

 Foto: afdb.nl – Oscar