Iedereen verwachtte Guillaume Gillet tegen Schotland, maar het was Toby Alderweireld die aan de aftrap stond tegen Schotland. ‘Ook voor mij was het een verrassing. Ik vertrek met een goed gevoel naar Amsterdam’, glimlacht Alderweireld

De rechtsachter van de Rode Duivels speelde een sterke wedstrijd tegen Schotland. Sober, verdedigend sterk en geregeld inschuivend. Om van de vele goede voorzetten nog te zwijgen.

‘Ik denk dat ik het vertrouwen van de bondscoach niet beschaamd heb’, blikt Toby Alderweireld (20) terug op zijn twintigste interland in Het Nieuwsblad. ‘Maandag kreeg ik van Marc Wilmots te horen dat ik net zoals tegen Servië zou starten. Het gaf me een boost aan vertrouwen.’

‘Ik denk dat ik aardig mijn streng trok en mijn best deed. Met de zeges tegen Servië en Schotland zitten we op koers voor het WK in Brazilië. Het team was in de wolken met de overwinning tegen de Schotten’, trapt de ex-jeugdspeler van Germinal Beerschot een open deur in.

Gisteren kon hij nog even uitslapen.

‘Omdat heel wat ploegmaats bij Ajax interlandverplichtingen hadden, kregen we gisteren een dagje vrij, zodat alle internationals zich vandaag weer op training kunnen aanbieden.’

‘Mijn week kan niet meer stuk. Het maakt me ook niet uit waar ik bij de nationale ploeg speel, als rechtsachter of centraal. Idem dito bij Ajax. Een basisplaats afdwingen, is het belangrijkste.’

Zaterdag moet ik met Ajax alweer aan de bak op het kunstgrasveld van Heracles. Een pretje is het niet. Het vergt altijd even een aanpassing. Maar niet geklaagd. De laatste jaren boekten we steeds goede resultaten in Almelo’, knipoogt Toby Alderweireld.

Mats Rits

Van de veertien Rode Duivels die dinsdag in het Koning Boudewijnstadion in actie kwamen, spelen er zeven in de Engelse Premier League. Is Engeland de volgende stap voor Alderweireld?

‘Ik heb nog een contract tot 2014 bij Ajax’, reageert Alderweireld. ‘We zien wel wat er komt. Eigenlijk heb ik het erg naar mijn zin bij Ajax. Ik ben nog maar 23 en Ajax is een mooie club.’

‘Ik focus me niet op een transfer! Ik ben één van de meer ervaren spelers in de selectie. Op een natuurlijke manier word je één van de leiders in de spelersgroep. Ik wil nog meer dan vroeger een voortrekkersrol spelen. Zo treed ik in de voetsporen van Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen, ex-ploegmaats en ex-ajacieden’, aldus de in Wilrijk geboren verdediger.

Alderweireld is niet de enige Belg in de A-kern van Ajax.

‘Mats Rits werkt, na een vervelende blessure, aan de weg terug’, weet Alderweireld tot slot. ‘Hij traint voorlopig met de beloften en slechts sporadisch met de A-kern. Wedstrijdritme doet Mats op bij Jong Ajax. Rits moet gewoon geduld hebben.’